香港公營房屋討論區
主頁 » 消費情報 » 谷氣經歷 » 搵社企「樂X」裝修一肚氣!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

情況又係一樣。

回應  demonliu
bbnbobo 發表於 2012-3-19 14:04:49
120327:
決定搵記者,今日上午11點會來影相
bbnbobo:要不要將你既經歷比埋記者?一次過好玩d
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你可以將我的經歷講埋比記者聽, 但我果度就無得影了, 因為我部份我已經再搵人執左, 無左原來面貌, 希望你攞得番個公道啦。

回應 21# xdxdlam
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 21# xdxdlam

情況點呀?

回應 23# bbnbobo

報導已出
http://hk.apple.nextmedia.com/te...1981&av_id=16262241
(標題叫「社企裝修服務差拒執漏」,4月19號出)

呢一排除左搵記者亦有搵樓下區議員幫忙...而之前社企要求既問題清單佢地都收到了,
幾日前社企終於上左黎睇,居然2個女人(蕭姑娘+唔知乜姐)+1個CF,再加搞到間屋不知所謂果個姓丁既CF,期間有拍短片做記錄,話返去開會討論
姓丁既一上到黎已經擺出個格,仲出言恐嚇..搞到另一個CF要趕佢走
走左之後,社企D人居然講左句「早知係咁就唔好搵佢上黎」,但社企搵佢上黎既原意係為左公平,真係多餘,其實睇得到既已經係事實,唔明仲會有咩唔公平
但最後,社企仍要返去開會商討點處理,仲話唔排除會搵公證行睇
主人房既磚牆有幾條裂痕,姓蕭果個女人話暫時唔會塌..........
新拉既電掣唔藏燈喉,姓丁既話藏唔到,否則牆會爆,但蘇盒都藏到入去
佢地話我地既訴求會盡量爭取,但怕影響我地,要尋求一D更好既方法,之不過我諗最好既方法似乎都係重新整過

社企上完黎1-2日後,再有一個工X會係天水圍做區議員既人上黎同我地接觸過,
佢話呢D都係小問題,裝修唔係100%完美,佢自己裝修過咁多次,都冇次係完美,就算再執漏,都唔係100%
磚牆既裂痕只係批蕩問題,地板冇界坑藏燈喉搞到地板唔平..只係平水問題
地板空心界坑修補完後搞到地板邊「岩岩慚慚」,冇耐又裂返只係外觀問題,但現在塊地板已經可以UN下UN下
佢叫我地調整下心情,唔好比呢D事影響到自己心情本帖最後由 xdxdlam 於 2012-4-20 20:30:18 編輯

佢地講d野的確好"精境", 邊個唔知無完美呀, 不過佢地做到咁離譜, 真係難以接受。

回應  bbnbobo

報導已出
   (標題叫「社企裝修服務差拒執漏」,4月19號出)
呢一排除左搵記者亦有搵樓下區...
xdxdlam 發表於 2012-4-20 20:26:36

佢地講d野的確好"精境", 邊個唔知無完美呀, 不過佢地做到咁離譜, 真係難以接受。

...
bbnbobo 發表於 2012-4-21 00:00:16

假如塊磚遲下成塊揭得起,我諗佢都可能會話好正常,小問題................
同埋其實個報導有小小錯,成個工程總共2個幾月,當中有大約2星期都係冇人開工(果2星期都唔係公眾假期)本帖最後由 xdxdlam 於 2012-4-23 22:31:16 編輯

咁又係呀, 我廚房的麻石台面都有裂痕同凹凸位, 佢都話係正常, 實會有咁話。

至於你講工程時間, 我果時12月頭搵佢地, 大約6, 7號已約左師傅上來睇, 但佢一直唔報價比我, 直到差唔多聖誕佢先比報價同即收第1期錢。我個工程夠夠去到3月先又吹又趕咁交比我, 因為我3月點都要搬入去, 如果唔係就要瞓街。

唔係太多野都搞左成3個月, 又話橫誇新年做唔到野......

假如塊磚遲下成塊揭得起,我諗佢都可能會話好正常,小問題................
同埋其實個報導有小小錯,成個工...
xdxdlam 發表於 2012-4-23 22:29:46

最新進展:社企果邊開左會,回覆返話係「小問題」,佢話d油會同我地油過晒...
佢話牆身電線冇藏燈喉佢話係有2種做法..一種係依加咁,一種係有藏燈喉...佢話2種都唔犯法,不過機電署電力法例部講明做暗線一定要藏燈喉,否則係犯法
咁條大裂痕,地板呢?就不了了之................

講到尾,都係唔多想執咁...似乎都係要繼續爭取全部執過,否則要入稟小額錢債去追到佢地死,法官永遠都係睇證據,
但呢班所謂既社企員工,證據擺晒出黎都仲覺得唔係d咩,再者今年係選舉年,一個電話可能成村人黎幫拖(因間社企係屬工x會),到時睇下邊個死

不過你講既情況我地都有發生過,裝修期間接近農曆新年,我地要求佢初4就好開工,佢話「睇下好唔好日先」,最終都係要係咁吹佢至趕得切完工...
廚櫃做左個半月,板間房多左幾吋出黎(原本80吋*80吋)..磚牆有d位攝左d爛木入去
至於油漆方面,原來cf比果隻油同原本既ICI平百幾蚊,中間既錢落左去邊就無從判斷本帖最後由 xdxdlam 於 2012-5-1 16:29:05 編輯

開價 9唔打8...
因为爱...被伤害

回應 1# xdxdlam

thx

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖