香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 請問點解咁多人唔想揀井型屋?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #9 ykbobo20033

秀明樓因為是空中飛人樂園,房署曾經加高圍欄,卻也無阻飛人們的興致,秀茂坪邨過百兇宅,秀明樓貢獻最多
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我好彩住井型17年,先儲到錢搬屋,好感恩!

咁大個井位,一个傻佬嘈,成座樓聽到
安蔭>長宏

又風水 又死人~
講到咁可怕 唔怪得越来越多人唔接受井型~
Final Stop: 南山邨  

分享 分享 讚好人數:0查看名單

心理因素居多
renemystina
分享 分享 讚好人數:2查看名單

人生路不熟, 希望係好的開始~

心理因素居多
fortesting 發表於 2020-11-23 12:19:39 原文
其實係。但都冇計,無論係環境影響(親身住過見過)或者係輿論 風水,有時人嘅嘢硬係形住形住都冇得勉強,可能根本冇事發生但主觀唔中意,夾硬要咗日後唔開心都會影響個人運勢<<<唔係導人迷信,只係一個人日日都好灰諗埋一面,精神層面都唔會健康,然後無限循環覺得自己好黑仔,但人又好難去自我調節開解。當然我唔係話逢"井"必反,學上面講有人夾到住到嘅好多都係富戶/買屋走,三次機會實際入屋睇下,唔啱先拒絕,主觀諗到井型一定又黑又細,可能自己就係夾到間屋嗰個呢??
利申:我真係有親戚住三順最後買居屋走,雖然佢間屋啱啱喺個角(L型)真係唔多實用,但so far都住得唔錯???
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

其實係。但都冇計,無論係環境影響(親身住過見過)或者係輿論 風水,有時人嘅嘢硬係形住形住都冇得勉強,可能...
WINKYCHAN 發表於 2020-11-23 14:33:44 原文
唔講你唔知,其實我都叫信風水,係咪睇唔出呢?
小弟我係癲到由簽約到而家買傢俬,都一路帶住個師傅陪我行同埋俾指示,所以來緊個單位好多都唔係我風格既野

所以點解話係心理因素就係咁解,因為信則有不信則無,但一間屋可能會住一世,所以我選擇信本留言最後由 fortesting 於 2020-11-23 14:40:10 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:3查看名單

唔講你唔知,其實我都叫信風水,係咪睇唔出呢?
小弟我係癲到由簽約到而家買傢俬,都一路帶住個師傅陪我...
fortesting 發表於 2020-11-23 14:39:11 原文
我冇請cf只係好直覺feel下同間屋夾唔夾 老人家話帶個細路上去睇下有冇反應(類似啦)咁我冇小朋友,之前租樓同而家公屋都係靠直覺(其實我應該係冇任何嗰方面嘅靈感力)只係家人話自己試過有經驗入某間屋個人生理上即刻好唔舒服(頭暈手震仲打爛埋嘢) 雖然我冇經歷但寧信則有,唔求大富大貴,但求相安無事 btw之前租屋凶宅未試過但租過某間屋係一入屋即刻好中意(明明只係租屋)心理作用租嗰幾年我覺得自己係幾順 本留言最後由 WINKYCHAN 於 2020-11-23 15:16:13 編輯
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

又風水 又死人~
講到咁可怕 唔怪得越来越多人唔接受井型~
yamasia 發表於 2020-11-23 11:30:45 原文
其實係有一個好處,就係火災唔怕焗死,而且如果唔係氣體外洩,走火警只有涉事單位既上下兩層要走,其他層數就係出黎睇,一係走出黎收衫本留言最後由 Ladycrab 於 2020-11-23 15:18:08 編輯
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖