香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 今日房署嘅編配進度 - 多咗段 "注意事項"
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...14
支持鍵盤翻頁

今日房署嘅編配進度 - 多咗段 "注意事項"
注意事項 (有關具特殊情況的公屋單位的編配安排)

在眾多的公屋單位中,難免會有少數單位曾受某些特殊情況影響,嚴重的例子有單位內曾發生自殺、凶殺或意外死亡事件。亦有單位曾受追討欠債滋擾、嚴重污水倒流問題影響。申請者可能對此類單位有心理上影響。基於善用公屋資源的原則,本署會將此類具特殊情況的單位連同其他租住公屋單位,以電腦隨機方式編配予公屋申請者。如本署編配此類單位予申請者,本署會在配房通知書中通知申請者所編配的單位屬何種特殊情況。

這些「具特殊情況」的單位在地區、交通網絡、配套設施、間隔、環境或座向等可能有其優勝之處。申請人如從配房通知書得知獲配此類單位,本署建議申請人親臨有關屋邨先行視察單位,亦可向屋邨辦事處查詢有關特殊情況的資料,以便更全面了解單位狀況後才決定是否接受有關編配。如申請人最終決定放棄接受此等單位,該次編配將不會被計算為一次有效編配(透過「特快公屋編配計劃」、「紓緩擠迫調遷計劃」、「改善居住空間調遷計劃」等以自選單位形式自行揀選的單位而申請人事先獲悉有關特殊情況者除外)。

本署會根據現存紀錄將曾發生於單位內自殺、凶殺、意外身故事件的公屋單位資料永久保留。至於其他事故,本署會在事件發生一段合理時間後,將有關紀錄删除,例如前住戶於單位內病逝的資料會在十年後刪除、追討欠債事件紀錄則會在兩年內再無同樣事故發生的情況下删除。

http://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/allocation-status/index.html

房署真係乞人憎...係人都唔會接受呢類單位, 又可必哂人時間呢, 仲要聰明到列明在 " 編配進度 " 內, 即是話申請人收到呢類單位編配, 都唔可以去嘈/投訴房署喇 !   本帖最後由 dreaming 於 2012-3-15 20:12:55 編輯
分享 分享 讚好人數:10查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

sobed

回應 1# dreaming

無錯!!

大家正常輪候要付出好多時間去等架ma ~ 佢比呢d單位係特快都ok ~ 正常派真係浪費人地嘅時間本帖最後由 joan87 於 2012-3-15 20:31:44 編輯
分享 分享 讚好人數:5查看名單

神 愛 世 人 、 甚 至 將 他 的 獨 生 子 賜 給 他 們 、 叫 一 切 信 他 的 、 不 至 滅 亡 、 反 得 永 生 。 (約翰福音3章16節)

回應  dreaming

無錯!!

大家正常輪候要付出好多時間去等架ma ~ 佢比呢d單位係特快都ok ~ 正常派真係浪 ...
joan87 發表於 2012-3-15 20:31:13

咪係...好多人都要等上好幾年時間先有機會派屋, 仲要派啲咁嘅屋真係激氣   . 如果等一年就可以派就話唶 !
分享 分享 讚好人數:3查看名單

遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

未有呢段野個時...都好多時聽到派凶屋..
而家寫到明姐....
得償所願 感恩萬分
分享 分享 讚好人數:1查看名單

未有呢段野個時...都好多時聽到派凶屋..
而家寫到明姐....
akipanda 發表於 2012-3-15 21:14:10

係有聽過派凶屋 , 可能比人嘈得多, 所以現在寫到明, 等啲人無話可說 !

但係唔應該咁做囉 , 應該要改善唔好派呢類單位比正常輪候者才對  ! 本帖最後由 dreaming 於 2012-3-15 22:08:00 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

正常輪候幾年嘅人都唔會想要呢類屋

與其經正常編配出去,人哋唔要又要再配過,不如放返落特快公屋計劃
等其他有住屋需要而等唔切嘅人取捨選擇,各取所需仲好啦

佢而家咁做根本哂時間浪費資源,仲令到臨近派屋時畀咗個假嘅希望人!
分享 分享 讚好人數:6查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...14
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

如果你是輪候冊人士,請分享你的申請進程,謝謝! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖