香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 富蝶邨 » 請問大埔富碟第二期
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我唔識睇,睇完D片以為以為仲係搞緊地基,原來開始起緊,咁應該好快了
Nightkeeper1 發表於 2020-11-07 22:19:49 原文
參考番皇后山18年11月開始起樓,預計21年第三季才起好,估計富蝶都要3年以上吧
新4
11/21收信皇后山邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

參考番皇后山18年11月開始起樓,預計21年第三季才起好,估計富蝶都要3年以上吧
running 發表於 2020-11-07 23:41:49 原文
如果已經搞緊G樓,睇嚟都已經搞咗幾個月,之後一樓開始上就會好快,我諗冇咩意外嘅話兩年半應該起到貨,同埋唔應該參考皇后山,始終皇后山之前有段時間停咗工,同埋俾得十三力起實遲,因為我以前做過十三力 ,大埔第二期係精進起既,進度應該理想好多。本留言最後由 Nightkeeper1 於 2020-11-08 00:24:56 編輯
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅

如果已經搞緊G樓,睇嚟都已經搞咗幾個月,之後一樓開始上就會好快,我諗冇咩意外嘅話兩年半應該起到貨,同...
Nightkeeper1 發表於 2020-11-08 00:22:01 原文
房署之前講左皇后山進度係快d㗎,而且地盤停工唔係好耐,疫情關係相信富蝶一樣有機會停工 嚟緊係點無人預計到,2年幾可以起到樓相信無可能
新4
11/21收信皇后山邨

房署之前講左皇后山進度係快d㗎,而且地盤停工唔係好耐,疫情關係相信富蝶一樣有機會停工 嚟緊係點無...
running 發表於 2020-11-08 00:35:46 原文
疫情唔會令到地盤停工架喎師姐,我做咁耐地盤成個疫情都係要照開工,我身邊啲朋友都係 ,如果今年個疫情令到地盤需要停工,咁皇后山絕對冇可能下年可以交樓啦 。起私人樓兩年半起貨就真係難啲,但公屋來講如果而家開始起,兩年半可以完成其實一啲都唔出奇,因為我朋友都係做公屋起樓嘅,佢話搞完個地基,其實兩年多少少可以起晒貨,除非地盤出咗意外要停工。同埋都係果句皇后山始終大型啲,配套多啲相對都會複雜啲,重點係十三力,我以前做過呢間公司,個個都係得過且過所以啲工程成日都係要番手做,好似永無完工既一日 ,俾佢做得嘅工程係90%一定要延期 本留言最後由 Nightkeeper1 於 2020-11-08 00:55:08 編輯
                         30/6 S4

回應 #14 Nightkeeper1

老實皇后山之前停工唔係好耐,你唔洗講到因為停工而拖好耐,我只係用呢個作參考,富蝶一樣多配套!
點解我覺得起碼都要3年後,因為任何公屋都係有遲無早,皇后山幾年前一直話20年落成,最後都係拖1年以上。至於你話建築公司,呢樣我就唔清楚喇,估計唔會得你講既公司做晒 呢樣問其他人清楚d
新4
11/21收信皇后山邨

回應  Nightkeeper1

老實皇后山之前停工唔係好耐,你唔洗講到因為停工而拖好耐,我只係用呢個...
running 發表於 2020-11-08 01:03:10 原文
好多時公屋點解要起三年係因為計埋地基工程,所以其實如果搞掂地基來計正常係唔需要三年咁耐嘅,實際皇后山點解延遲雖然都唔可能話有啲乜嘢證據可以指到出嚟,不過我用我做過呢間公司既親身經驗話你知啫 ,同埋師姐你講有少少嘢有啲錯誤所以我想糾正返啫,例如你話疫情會令地盤停工,呢樣已經係冇可能 ,呢一年你睇吓有邊個地盤因為疫情而停咗工冇得做,個個都係一早要返工 ,我都想唔使做 ,或者我哋可以睇一睇嚟緊個屯門54區,可唔可以順利喺2022年第二季派到 本留言最後由 Nightkeeper1 於 2020-11-08 01:15:12 編輯
                         30/6 S4

好多時公屋點解要起三年係因為計埋地基工程,所以其實如果搞掂地基來計正常係唔需要三年咁耐嘅,實際皇后山...
Nightkeeper1 發表於 2020-11-08 01:15:03 原文
你話皇后山停工我就即時諗係咪疫情,再諗下應該係打樁事件,但其實無咩影響起樓
屯門54區22年第二季可唔可以開派我真係唔知 我就覺得有機會延遲
新4
11/21收信皇后山邨

你話皇后山停工我就即時諗係咪疫情,再諗下應該係打樁事件,但其實無咩影響起樓
屯門54區22年第二季可唔可...
running 發表於 2020-11-08 01:25:20 原文
其實疫情下好多公司都係照常開工,我身邊朋友嗰啲都係,地盤一定係冇得停工因為工程係有限期,始終政府亦冇宣布因為疫情而需要禁足戒嚴等等,所以我都基本上可以100%肯定話你知地盤係唔可能停工 。如果我冇記錯嘅話皇后山之前停工係因為嗰個打樁事件令到附近村民啲屋出現裂痕,同埋好似都出咗一次人命傷亡,詳細真係唔記得。至於屯門54區真係冇留意太多,但早排睇到佢啲進度相好似睇落都唔錯,應該都至少起到二十幾層下面又一路做緊裝修,咁樣如果做多一年半可以完工唔出奇,所以反而覺得屯門應該準時。
                         30/6 S4

回應 #14 Nightkeeper1

其實富蝶2期遲啲完工,主要係土地平整問題比皇后山邨更加複雜(尤其是有好幾座嘅G/F係騎响斜坡上面),仲有道路同渠道配套
正視建屋設計思維異化問題
分享 分享 讚好人數:3查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖