香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 寬敞戶13個月仲未收到揀樓信
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

咁係咪趁未派第一次就要搵返主任講要咩要求?佢唔會另外派封信問我?
Babyonline 發表於 2020-11-01 16:14:27 原文
其實你唔好抱太大希望,配房組未必會理會你要求,你落去屋邨辦填表果陣,主任應該問過你想要同區咩屋邨,佢填完都係交返上去配房組,邨辦主任都無權過問
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實你唔好抱太大希望,配房組未必會理會你要求,你落去屋邨辦填表果陣,主任應該問過你想要同區咩屋邨,...
shelton88 發表於 2020-11-01 16:19:12 原文
哦明白,我剩係同主任講左想要返同邨同高樓層,佢會寫落去?
咁通常幾耐收到第一次派樓信?

哦明白,我剩係同主任講左想要返同邨同高樓層,佢會寫落去?
咁通常幾耐收到第一次派樓信?
Babyonline 發表於 2020-11-01 16:21:27 原文
呢樣野真係好難講,等一年/年幾係好正常事情,而且你要求同邨,又可能呢排無空置單位,所以你催主任都幫助不大,因為case pass左上去配房組就佢地處理。另外主任應該會寫左你要求,但係一切都係睇配房組處理,你唯有靜心等待本留言最後由 shelton88 於 2020-11-01 16:27:59 編輯

呢樣野真係好難講,等一年/年幾係好正常事情,而且你要求同邨,又可能呢排無空置單位,所以你催主任都幫助...
shelton88 發表於 2020-11-01 16:26:56 原文
係幾時開始計?聽過有人等左兩三年都未收到信
睇新聞話多左一人戶,可能冇咁快..

G1323-1324 市4,28/11 S1,6/2 審查改期10/6,22/6 S2,6/10 S3,13/10 S4,16/10 首派 小西灣邨,22/10 拒絕首派,30/10 S2,2/11 S3,18/11 S4,23/11 二派 竹園南邨,1/12 拒絕二派,12/12 S2,23/1 直接S4,三派 環翠邨,19/2 拒絕三派,等四派 4/3 S2,31/3 S4,海達邨,安居樂業

係幾時開始計?聽過有人等左兩三年都未收到信
睇新聞話多左一人戶,可能冇咁快..
Babyonline 發表於 2020-11-01 16:32:02 原文
計主任交上去配房組開始,個個人唔同時間,真係唔會有準確答案,相信你落去搵屋邨辦主任都係咁答你「等」

計主任交上去配房組開始,個個人唔同時間,真係唔會有準確答案,相信你落去搵屋邨辦主任都係咁答你「等」
shelton88 發表於 2020-11-01 18:00:21 原文
OK,THX

你要求同邨就唔會派其他邨俾你,你繼續等有同邨單人單位
安蔭>長宏

一人單位比較缺貨 所以冇咁快安排到 我的經驗老父離世一年就會開始通知我要調遷、過多三個月就派第一次、就算你要求什麼都係冇用、我只係要求同邨高、主任話同邨冇二三人單位、所以只係可以派去同選區的其他邨、制度是存在但冇資源去實踐

回應 #19 et1961

房署規定如果因家庭成員身故而變了"優先處理寬敞戶", 一年後才安排調遷。
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖