香港公營房屋討論區
主頁 » 地區人士或組織 » 顏汶羽區議員 » 今年彩褔往返油尖旺全日線..渣都無?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

樓主俾D 時間議員熟悉下點開會先啦...
分享 分享 讚好人數:0查看名單

樓主俾D 時間議員熟悉下點開會先啦...
handty 發表於 2012-3-7 20:00:01

依家已經唔係開定未開會既問題
呢份野出左,渣都無就渣都無

難得區議員換屆,我地山上開始有區議員照住
唔係呢個時候出招,仲等幾時

可惜時機已過,人地個計劃已經定好晒,無我地份

就算你係會上叫九巴加強服務
人地會唔會睬你?

仲未計運輸署同九巴依家成日大條道理話我地無巴士需求

當日如果唔係爭取9號,例如爭取24上山開
個結局未必會搞到今日咁渣都無

有D野係迷思既問題
議員好應該提出質疑

例如話啟德未好已經計劃有全日巴士
彩褔一帶入伙前後都無全日巴士規劃

我住係呢度當然有權出聲講事實

我之前都係度私下聯絡過議員問下交通進展
佢又唔回覆我

呢篇野開左,想佢答我D基本野,當睇唔到,轉個頭講電單車位,咁佢有尊重我地居民?

係好係醜,就算居民對你有微言,都不可以視而不見

否則呢個顏汶羽專區開黎都無意義啦

呢度既野大家有眼見

如果大家覺得議員潛水無問題都唔緊要
但如果有人走上黎見議員咁既態度

會唔會增加左D負面形象?

係好定唔好,人地開聲問你野
都應該回覆人地

功就第一時間領,比人批評就潛水

我唔想呢個係我認識既議員
但事實係佢係呢度既態度開始比我呢個感覺

佢只要肯回覆我,我已經好滿意

係咪咁簡單既野都做唔到?本帖最後由 isar 於 2012-3-7 20:49:55 編輯
齊齊罷搭28B!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 12# isar

樓主,你唔使咁勞氣,到底區議員冇實權,可能你期望過高
顏議員己經算好,都仲起碼會返來睇睇.
比起我地個卓議員....哈哈....最後一次上CY己經係23/1(年初一)
可以寄望D咩呢!

回應  isar

樓主,你唔使咁勞氣,到底區議員冇實權,可能你期望過高
顏議員己經算好,都仲起碼會返來睇 ...
dk1998 發表於 2012-3-7 22:24:58
大家一齊捱幾年, 之後換過個....

回應 8# fc_pga

若然你覺得我咁問係侵犯咗樓主
我願意公開致歉 , 向樓主講聲....對唔住

區議員而家咩都爭取唔到, 點同我地選民交代?
fc_pga 發表於 2012-3-6 23:05:44

區議員爭取唔到, 就要向選民交代....可否理性一點
舉個例子....我多年來都向泛民投票,佢地夠話爭取雙普選,到而家都爭取唔到, 依你咁講....泛民係咪又要向全港選民交代呢

而家樓主只係提出緊一D好合理既問題, 係咪咁都唔俾? 係咪交通問題一定只可以聽區議員支笛,
拉9號上山,  ...
fc_pga 發表於 2012-3-6 23:27:51

你都識講要考慮實際情況同宏觀環境,
九巴唔係慈善機構....佢要講利潤回報,若果夠客....你怕佢唔開線,佢爭住開添
既然三彩無足夠客量維持由三彩直落官塘道出西九既巴士線 , 9號又嫌兜得遠
而家顏生亦向運輸署提議延長224X出尖沙咀 , 用專線小巴出旺角....咁咪解决客量不足及可用最小時間直接到達
但你必須知道政府辨事一向你急佢唔急....佢上任都未夠70日,啱啱先開始做野,請比些少耐性吧
無可否認你們幾位是專家(識得講"拉"呢條線"拉"果條線),顏生無你地咁熟亦好正常
究竟你們係咪要一個多做多錯,小做小錯.......唔做就無錯既議員啊
你們幾位可知道顏生向運輸署提議前,除了考慮居民目的地所需、還要考慮有無足夠客量、巴士/小巴係彩善樓有無位埋站、對彩善/彩樂低層屋民產生之噪音嗎?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

選既時候又巴士,又街市,選完就無晒消息.........
☆ .·°∴° ☆..·°∴°.☆°★°∴°
其實我只想試試   當一刹那幸運兒

區議員爭取唔到, 就要向選民交代....可否理性一點
舉個例子....我多年來都向泛民投票,佢地夠話爭取雙普選 ...
彩喜比利 發表於 2012-3-8 17:32:30

同意要俾D 時間新任議員,但議員都真係應該reply 一下。。。

知你幫議員解畫係出於好心,但其實議員肯reply 一下,上面個街坊就唔會咁火...如果你同議員熟就提醒下佢啦
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 17# 頭文字

爭取彩樂樓旁空地改建巴士總站/街市及社區設施(社區中心/圖書館)行動將於日內公佈
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 18# handty

申報吓利益先....我同顏生係好多活動上碰面而相識
我亦曾經以彩福邨居民代表與運輸署開會
我倆二人齊齊拍枱大鬧運輸署依重鐵路,而漠視居民交通需求
因此明白到顏生一人之力實在有限,但他仍然繼續努力去做、去爭取
無可否認方案未必得到認到,所以希望代顏生解釋吓
大家可以理性討論事件,而唔係顏生覆一句之後....幾位就不停圍插9號兜路,不熟交通問題等等
http://cyclub.happyhongkong.com/...27819&extra=&page=1
http://cyclub.happyhongkong.com/...ighlight=74X&page=1

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖