香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » G1388 大家估下2022年年尾會唔會審查
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我都真心覺得好無奈!見到嚟緊擴展只係得1千幾百個新單位,都竟然仲會話有機會用荔景果500個單位轉埋綠置...
Nightkeeper1 發表於 2020-10-19 11:41:36 原文
所以我都警告過好多次,荔景新公屋係有機會轉做綠置,到時班搏新樓既人都唔知點算
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

所以我都警告過好多次,荔景新公屋係有機會轉做綠置,到時班搏新樓既人都唔知點算
fortesting 發表於 2020-10-19 11:43:51 原文
唉未來呢3年擴市真係一潭死水
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唉未來呢3年擴市真係一潭死水
Nightkeeper1 發表於 2020-10-19 13:51:39 原文
有班人仲打算揀呢度揀嗰度,又駿洋貨尾又要高層,睇到我真係冷笑三聲
renemystina

有班人仲打算揀呢度揀嗰度,又駿洋貨尾又要高層,睇到我真係冷笑三聲
fortesting 發表於 2020-10-19 13:56:38 原文
有得上都偷笑了,我就冇乜所謂,擴展冇就唯有去新界,最多早啲起身返工,生活習慣改變喺新界區,但求嚟緊嘅屯門或者大埔派到俾我都心滿意足了。
                         30/6 S4

有得上都偷笑了,我就冇乜所謂,擴展冇就唯有去新界,最多早啲起身返工,生活習慣改變喺新界區,但求嚟緊...
Nightkeeper1 發表於 2020-10-19 15:20:11 原文
新界三派,屯門梗會中一次
個人覺得啦,如果唔介意舊樓,派湖景/蝴蝶邨會係最好
因為將來算係"三通八達"(空路出國玩/海路去離島或澳門/陸路出市區或過境),可以話係完美地段本留言最後由 fortesting 於 2020-10-19 15:29:30 編輯
renemystina

新界三派,屯門梗會中一次
個人覺得啦,如果唔介意舊樓,派湖景/蝴蝶邨會係最好
因為將來算係"三通八達"(空路...
fortesting 發表於 2020-10-19 15:26:45 原文
小弟幾喜歡兆康站對出嗰個新公屋屯門54區,不過唔知派唔派到俾我 ,不過行去地鐵站都要20分鐘,但我就可以接受,本身住緊市區個位置行去地鐵站都要15分鐘。
                         30/6 S4

小弟幾喜歡兆康站對出嗰個新公屋屯門54區,不過唔知派唔派到俾我 ,不過行去地鐵站都要20分鐘,但我...
Nightkeeper1 發表於 2020-10-19 15:30:34 原文
講真,54區我個人覺得麻麻,富泰/兆康一帶遠離屯門市中心,而且又離碼頭一段距離,出入地鐵站預左要一程短途巴士
但架巴士係而家都幾近爆滿既情況下,將來承載量會唔會到達臨界點又係一個問題
除左個燒烤樂園之外,我完全諗唔到有咩優點
格硬諗一個都有既,叫做上深圳西部公路前最後一個站,去深圳灣超快(前提要上到車)

但搏新樓,咁既配套就係trade-off本留言最後由 fortesting 於 2020-10-19 15:35:39 編輯
renemystina

講真,54區我個人覺得麻麻,富泰/兆康一帶遠離屯門市中心,而且又離碼頭一段距離,出入地鐵站預左要一程短途巴...
fortesting 發表於 2020-10-19 15:34:42 原文
咁呢個世界冇完美嘅師兄,如果比到新樓但係附近生活配套差啲就要自己取捨返,我個人覺得係因為嚟緊屯馬線二期通咗之後兆康站可以一條線直出市區對我來講幾吸引,至於你講附近配套方面,我覺得嚟緊嗰個大埔第九區附近嘅生活配套仲差喎,旁邊得個大埔醫院,又超級遠離大埔墟站,基本上所有嘅生活配套都要行去附近嘅富亨邨,如果到時有巴士可以直出市區咁都好啲,如果唔係相信應該又係要行到去富亨邨嗰邊先有巴士搭
                         30/6 S4

咁呢個世界冇完美嘅師兄,如果比到新樓但係附近生活配套差啲就要自己取捨返,我個人覺得係因為嚟緊屯馬線...
Nightkeeper1 發表於 2020-10-19 16:16:43 原文
新界個pool好大,所以要搏好派有一定難度
大埔富蝶邨呢,講真俾高層我都唔會要,一來近醫院會好嘈;二來0配套更不在話下 佢個優勢應該係比暉明邨近咁解

咁取捨完之後,如果OK既,54區的確可以考慮既,始終鹹魚白菜各有所愛本留言最後由 fortesting 於 2020-10-19 16:23:11 編輯
renemystina

新界個pool好大,所以要搏好派有一定難度
大埔富蝶邨呢,講真俾高層我都唔會要,一來近醫院會好嘈;二來0配套更...
fortesting 發表於 2020-10-19 16:21:26 原文
係呀主要問題其實係冇咩好選擇 ,亦冇得我選擇 ,前幾年政府爆市區同擴展市區啲公屋位置靚好多,蘇屋邨元州邨或者石門邨水泉澳邨等等有大量單位供應... 睇返而加未來幾年嗰啲公屋位置,基本上大量嘅供應都係喺晒屯門、粉嶺同大埔,位置上真係早幾年嗰啲靚仔好多 本留言最後由 Nightkeeper1 於 2020-10-19 16:46:22 編輯
                         30/6 S4

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖