香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 旭禾苑 » 管理處通告 (請勿1機台裝2部冷氣機)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

若裝一部冷氣而高空跌落街 業主是不需負責的,是由管理處負責。但裝多一台於同一窗台發生...
wilwil 發表於 2020-10-05 13:14:15 原文
我印象中,裝冷氣時要承辦商跟房屋署標準去做,簽名作實,咁戶主不用負責,如果你找代理,佢會幫你簽,但如果你在同一個窗台兩部冷氣機,代理吾會同你装,只有找外面承辦商做,佢亦未必會同你簽個份承辦商合約,咁就又戶主去交呢份約,無事就無事,有事户主一定會上身。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

公屋裝無人理
居屋仲多管制

我印象中,裝冷氣時要承辦商跟房屋署標準去做,簽名作實,咁戶主不用負責,如果你找代理,佢會幫你簽,但...
chiwing64 發表於 2020-10-05 18:29:03 原文
佢講緊有事故裝不穩跌落街,戶主都不需負責???私樓都要負責喇!本留言最後由 wilwil 於 2020-10-06 09:19:07 編輯

問過下管理處
不論裝一部定兩部,你個單位跌野落街,你都要負責任
只係裝兩部機而又出問題的話,保養/保險都有機會唔會包 (我個人估)
外牆掛多個部機果D單位,管理處話會出信叫佢拆走
派匙果堆裝修指引有寫,個冷氣機台係唔比鑽野的
即係唔可以因唔夠位放兩部機,而鑽個鋁架整大佢

另外,居屋/私樓基本上係管理處同業主立案法團話事
公屋指引係冇用的,所以唔洗同管理處講點解公屋得而居屋唔得
房署賣左樓,就唔會理你
分享 分享 讚好人數:2查看名單

其实由头到尾我都覺得張通告好正常冇乜問題地方, 佢只係在意提醒大家, 如要勉強在一窗台上裝上二机, 一定要確保其牢固安全而已, 萬一真有問題發生時大家係要負責的, 不要以為已裝在提供的窗台上就不用負責, 我係咁理解到, 亦冇表示过一窗台上一机如有意外就冇任何一切責任係一字都冇說过.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

佢講緊有事故裝不穩跌落街,戶主都不需負責???私樓都要負責喇!
wilwil 發表於 2020-10-06 09:17:44 原文
可能我講不太好,我意思係代理裝,人地肯簽名作實,有第三保,如果有事係因為佢地裝得不好,代理要負責,但你裝兩部,代理吾肯負責,亦吾會做,所以大多數人都係係外面電器舖買,找佢地師傅装,但人地吾會同你簽名比房屋署,而係戶主自己簽名作實。

咁可以點?

回應 #16 chiwing64

不要天真!真係出左事冇人會同業主負責!
佢份3保只保安裝時發生的意外
業主收樓時有職員解釋過一個台只裝一機﹐業主清楚明白了解後簽字作實。
同百老X豐X買一樣係外判黎裝機﹐百XX仲要係求7其咁裝。
一台裝兩機真係出事的話﹐冷氣師傅只會話業主要求咁樣安裝。本留言最後由 zero.ck91 於 2020-10-06 19:16:04 編輯
房委會

因為間屋設計垃圾
廳果邊個窗冇冷氣機台 外牆明明有位但又唔畀裝冷氣
要廳房都有冷氣 唯有裝貴D嘅一拖二分體機

好啦 搵冷氣代理上去睇位
師傅又話冷氣窗口太矮 裝唔到一拖二喎

只可以裝兩部分體機 仲要係纖巧型
跟住就見到 由我們業主養你嘅管理處 叫你唔好裝兩台 冷氣响冷氣機台

真係火都嚟!!! 你估我想咁裝架!!!

一拖二

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖