香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 旅遊 » 東澳古道重要關道 沙螺灣村突然封村
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

路不通本留言最後由 wtk7213 於 2020-10-03 06:35:43 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  carriewwf

唔係第一次囉!師兄有圖,今次又點呢班人
lamchauho 發表於 2020-10-02 17:23:45 原文
其實2013年11月已發起每逢假日無限期封村行動,
沙螺灣村民不滿政府擱置東涌至大澳的沿海行車路,
該村交通不便,步往東涌須時逾一個半小時,以往
村民有傷病報警求助,往往等上兩三個小時!

另外假日,成千上百行山人士經過,單車黨更聯群結
隊在村路橫衝直撞滋擾,碰跌村民都無一句道歉!
閒雜人出入眾多,治安亦變差,經常收到村屋報稱被
爆竊,村前古廟亦曾三次被偷香油錢!

其後過了一段日子,村民才不再假日封村,但今次村
民係被受滋擾而忍無可忍才封村!
只怪一些冇公德心的遊人,破壞安寧、隨處拋垃圾及
危害村民生命財產的行為!

抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
歡樂香江幸運星
分享 分享 讚好人數:1查看名單

二澳,鎖羅盤,爛泥灣有同類事件,大概班人驚賊…破壞狂唔比任何外人過村
lamchauho 發表於 2020-10-02 17:27:56 原文
仲有西灣村都係!以往二澳,鎖羅盤要兜路行,
其後才開放給遊人,但若村民再忍受唔到遊人
自私行為,唔排除有更多封村事件出現!
歡樂香江幸運星

回應 #12 carriewwf

但 係公家路穿過村中心啫, 加圍板大閘就得

好明顯博明日大嶼起車路, 但唔應該咁做, 佢地無權封路, 路過沒有犯法
武德訓 Zz...

回應 #13 carriewwf

佢地話遊人破壞 要拎出理據,其實唔知博乜?
武德訓 Zz...

其實寶蓮落嚟去東涌都係要經過沙螺灣邨架
rickyloh 發表於 2020-10-02 18:42:28 原文
寶蓮寺落去東涌可以經法門古道或者救援徑,
至於你所講的路線,係由深屈道去深屈,再經
沙螺灣村去東涌!

歡樂香江幸運星

回應  rickyloh

路設計係咁,唔鍾意叫漁農署開村外路,加圍板大閘唔好咁自私
lamchauho 發表於 2020-10-02 19:07:01 原文
政府就係擱置唔起新公路,仲講乜鬼明日大嶼,
港珠澳大橋、三跑都起得,村民日望夜望的一條
公路就遙遙無期!
歡樂香江幸運星

但 係公家路穿過村中心啫, 加圍板大閘就得
好明顯博明日大嶼起車路, 但唔應該咁做, 佢地...
lamchauho 發表於 2020-10-03 14:26:25 原文
舉個例:你有一幅地,一邊起了一間屋,另一邊有個花園,
中間有條路,平日你唔介意有外人行經這條路當捷徑,但
後來你發現有垃圾及有人破壞花園的花草等滋擾行為,結
果你有權在路兩旁加閘門禁止外人通過!
同一道理,條村的一段路一直都係屬於村民,雖然被政府
鋪靚了,但始終屬於村民的私家路,他們有權唔開放給外
人!

我估計今次以受到滋擾而封村,另一目的都係喚醒政府再
研究東涌至大澳新公路!
如果今次又傾唔掂,他們真係永久封村,雖然對我們行山
人仕不便,但我都唔會怪責村民!
歡樂香江幸運星
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #17 carriewwf

師兄講得啱嘅!沙螺灣 深屈 甚至大澳見天無望!
我只係唔認同村民做法
武德訓 Zz...

回應 #18 carriewwf

明白,希望唔駛開新路,而家要忍下,我改行錦田鄉郊
武德訓 Zz...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖