香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 為上樓轉離島請三思...派2~3次大澳合集
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  fortesting

聽我媽講每日晨早有人抄錶,你有雪櫃、冷氣機、洗衣機果D,電實有用啦!煮野食、沖涼、...
wingchi 發表於 2020-09-29 11:17:54 原文
即係要有技巧地納空租
renemystina
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  王AAABB

居屋同綠置打孖上, 唔揀擇既話好快上到車, 睇下今次個綠置居 粒珠排到後面都有得揀
Sleep_pig 發表於 2020-09-29 10:12:13 原文
老實講,今次其實都係咁岩因為兩個地點都麻麻哋同埋細單位居多,所以先好彩可以推到個號碼好後,依家睇返事實係真係有好多抽咗三年四年都未中過可以去揀樓,同埋當你真係買咗間新居屋,依家啲新居屋嘅樓花期都有一兩年,即係意味着如果仲要係間離島公屋起碼住多一兩年,真係頭頭尾尾加埋都唔知要幾多年時間,除非工作生活適應到喺離島,如果唔係其實咁樣搞幾年時間都分分鐘擴市同新界區都上到樓。
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅

係...派大澳對佢地黎講就算生活幾唔方便都冇問題, 最多唔住間屋係出面繼續租樓, 上車先...
Sleep_pig 發表於 2020-09-29 11:03:15 原文
如果冇俾人發現咪冇嘢囉,如果俾人發現咗出信俾你咁就真係死得了,最後貪字得個貧
                         30/6 S4

聽我媽講每日晨早有人抄錶,你有雪櫃、冷氣機、洗衣機果D,電實有用啦!煮野食、沖涼、...
wingchi 發表於 2020-09-29 11:17:54 原文
其實最好就真係用來自住,唔好搞咁多嘢咪唔驚有咩閃失,始終呢啲衰嘢冇人發現就冇嘢,一有人發現到時收返間屋要重新再排就大鑊,我朋友上咗公屋兩年時間已經突擊家訪咗佢兩次左右,直頭係叫佢即刻攞個身分證出嚟對名,佢用來自己住所以佢唔使驚,如果用呢個玩法啲人真係唔係100%冇事 本留言最後由 Nightkeeper1 於 2020-09-29 12:32:30 編輯
                         30/6 S4

好遠~
G1316 擴4
一派 滿東 超高層
二派 長青 高層
三派 駿洋 超高層~
感恩

其實最好就真係用來自住,唔好搞咁多嘢咪唔驚有咩閃失,始終呢啲衰嘢冇人發現就冇嘢,一有人發現到時收返間...
Nightkeeper1 發表於 2020-09-29 12:31:40 原文
兩年兩次,佢隔離附近有仇家?
ANYWAY,同意公屋應該用自住,諗太多捷徑既手段的確唔值得鼓勵

不過都可以睇得出偉大既政府諗出來既房屋政策有幾咁"偉大"本留言最後由 fortesting 於 2020-09-30 11:24:38 編輯
renemystina

兩年兩次,佢隔離附近有仇家?
ANYWAY,同意公屋應該用自住,諗太多捷徑既手段的確唔值得鼓勵
不過都可...
fortesting 發表於 2020-09-30 11:24:00 原文
唔知呢佢日日喺屋企架喎,可能工作時間長日中冇人搞到俾人懷疑掛,不過佢真係自己住唔使驚,行得正企得正,佢派個位置仲要好正,葵興葵翠邨 ,地鐵站一出就係 ,所以佢自住非常方便,大澳就真係冇得講,除非唔洗返工。
                         30/6 S4

唔知呢佢日日喺屋企架喎,可能工作時間長日中冇人搞到俾人懷疑掛,不過佢真係自己住唔使驚,行得正企得正...
Nightkeeper1 發表於 2020-09-30 12:28:34 原文
呢條邨正到不得了,可惜鄰近警署
不過你朋友住得安心就得
renemystina

G139-G140 市2
S0 08/2016 未達詳細資格審查
S0 05/2020 轉離2

呢條邨正到不得了,可惜鄰近警署
不過你朋友住得安心就得
fortesting 發表於 2020-09-30 12:50:58 原文
佢住得好舒服,安全安心生活愉快,返工又方便,放工去對面商場做下gym人生美滿。
                         30/6 S4

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖