香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 好無奈...
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...10
支持鍵盤翻頁

好無奈...
專登轉左離島區諗住等審查申請綠表一年抽下屋咁,仲要連工都唔敢搵住,因為今年前半年加埋家庭成員個入息都爆咗,依家就返條數等審查申請張綠表就停晒進度連審查都冇,咁到底而家仲好唔好等審查申請張綠表唉,仲要話短期內都未必會審查,咁我不如索性去新界區等上樓好過?
G139x
分享 分享 讚好人數:0查看名單

1399其實轉邊都係得個等字,房署只係正式將轉綠表既假捷徑切斷咁解
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

1399其實轉邊都係得個等字,房署只係正式將轉綠表既假捷徑切斷咁解
fortesting 發表於 2020-09-15 17:21:30 原文
我知道我個號碼一定係等落去,但點解而家連離島審查申請張綠表佢都斷埋呢條路,到底咁做對佢哋有咩好處?
G139x

我知道我個號碼一定係等落去,但點解而家連離島審查申請張綠表佢都斷埋呢條路,到底咁做對佢哋有咩好處?
王AAABB 發表於 2020-09-15 17:23:04 原文
以下既諗法(可能)唔代表官方:
最簡單既講法,個個都咁樣上,變左行政工作多左,

因為主任每個case都要詳細審,由安排時間,準備文件,審查資料等等其實真係好浪費時間

但審完轉頭又話唔要上樓,直接轉綠表,變左審來都無用,因為上居屋又要審,

與此同時,真係只想要公屋既人等耐左,而家流轉量咁大,搞來搞去,咁不如以靜制動就算

我估條隊可能係綠置之後先有機會再郁返
以上純粹由行政角度出發本留言最後由 fortesting 於 2020-09-15 17:29:15 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:6查看名單

回應 #1 王AAABB

好事、因為太多人用呢個方法黎出現金糧為審查之後拿綠表抽綠置/居屋。
市三 G1252
安達->啟德居屋

因為主任每個case都要詳細審,...
fortesting 發表於 2020-09-15 17:27:32 原文
你呢個理由都有啲可能性,但問題係轉左離島嘅人佢點知邊啲係想審查綠表邊啲係想上樓,咁如果係咁佢就索性全部一齊唔審查,咁咪對真係想上樓嗰啲人好唔公平 ,唉總之真係唔好彩,知道公屋不嬲都要等,但冇諗過今年又停工啲嘢準備好晒又唔審查,我諗我等多半年都冇消息嘅話,就直接去返新界等上樓算,黎緊睇吓皇后山係二人同三人條隊去到幾多號碼,如果二人快D我都或者減一個人睇吓上唔上到屯門54區。本留言最後由 王AAABB 於 2020-09-15 17:36:35 編輯
G139x

因為主任每個case都要詳細審,...
fortesting 發表於 2020-09-15 17:27:32 原文
我而家一路咁樣無了期等佢張綠表審查都唔係辦法,始終揸住張綠表一年時間抽屋又唔係一定中,但我咁樣等法得個吉,我依家仲要唔敢搵工住,驚唔知幾時審查,倒不如搵返份工做返一年半載先辭職然後等喺新界區上樓
G139x

你呢個理由都有啲可能性,但問題係轉左離島嘅人佢點知邊啲係想審查綠表邊啲係想上樓,咁如果係咁佢就索性全...
王AAABB 發表於 2020-09-15 17:36:02 原文
睇下收到幾多張綠表資格證明書就已經查到,當然佢地有無咁醒我就唔知,
不過如果經濟真係唔掂既,轉去新界,遲啲再轉市區的確係無辦法之中既辦法

或者擴展市區應該等得仲耐
renemystina

睇下收到幾多張綠表資格證明書就已經查到,當然佢地有無咁醒我就唔知,
不過如果經濟真係唔掂既,轉去新界,遲...
fortesting 發表於 2020-09-15 17:48:14 原文
我個號碼應該等唔到市區咁耐啦,等市區我可能等到2024年都唔知有未,本來舊年都仲係諗緊擴展市區嘅,但睇到未來幾年咁嘅供應量已經唔使諗了,佢2024年前好似都係得2000-3000個單位落成,所以唯一選擇都係新界區,新界區屯門加埋皇后山已經有成18000個單位,二人單位又超級多,所以應該偏向喺呢度上樓算,雖然位置好隔涉,唯有到時喺嗰邊搵工生活 本留言最後由 王AAABB 於 2020-09-15 18:04:49 編輯
G139x

我個號碼應該等唔到市區咁耐啦,等市區我可能等到2024年都唔知有未,本來舊年都仲係諗緊擴展市區嘅,但睇到...
王AAABB 發表於 2020-09-15 18:01:57 原文
皇后山係新,之不過每次諗起返/放工就.... 可能我慣左市區生活圈,我諗除左做中港生意之外,都好難搵到理由叫我入去

btw,2016到而家都未算好耐,小弟我2011等到而家都未上到,都已經麻木哂
家下直情想轉區搏鑽石山,可能仲大機會本留言最後由 fortesting 於 2020-09-15 18:06:50 編輯
renemystina

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖