香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 想轉離島, 想聽聽大家意見
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  running

你咁答我,我又有D亂了!!
正如我初初第2個問題,有人答1年後綠表過左期,可以再俾錢申請過綠...
KAIPING2003 發表於 2020-09-16 11:16:54 原文
排公屋呢幾年時間只可以俾你申請一次綠表,申請咗一次之後就冇得再申請,要去到你上咗樓之後先可以再使用綠表
G139x
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我都係咁諗,唔好話我個號碼,就算你個號碼,如果喺新界區都可能要去到後年先有得上樓,如果嚟緊未來一年...
王AAABB 發表於 2020-09-16 10:49:55 原文
唔緊要啦,反正都係排,有綠表抽就當然綠打抽,點都好過白表先,就算轉去離3抽唔到,返回擴3排隊審查再申請過綠表再抽
2011年申譎非長者一人 U028066XX
2016年結婚,2017年2月懷孕,但2017年6月先加另一半名排2人,相應申請編號: G13840XXX-G13856XXX
唔記得左幾時加埋亞B排3人了
2022年加人變擴4
2023 5月轉S1
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #21 王AAABB

咁我想問,如果我由擴3轉去離3(玩一年綠表),再轉返擴3條隊,會唔會影響擴3之前的審查及派樓排次架?定係同未轉離3之前一樣??THANKS~~~
2016年結婚,2017年2月懷孕,但2017年6月先加另一半名排2人,相應申請編號: G13840XXX-G13856XXX
2022年加人變擴4
2023 5月轉S1

唔緊要啦,反正都係排,有綠表抽就當然綠打抽,點都好過白表先,就算轉去離3抽唔到,返回擴3排隊審查再申請過綠...
KAIPING2003 發表於 2020-09-16 11:20:31 原文
只可以申請1次,點可能又審查完又再有得申請
建議你今期不如試下用白表先,其實綠白價錢一樣,只係按揭無咁高成數,相差5%,都係果句:抽到先算啦!
唔中既,下年再試下轉離島審查,反正今年內都無可能審查,不如轉番擴展慢慢等住先
新4
11/21收信皇后山邨

只可以申請1次,點可能又審查完又再有得申請
建議你今期不如試下用白表先,其實綠白價錢一樣,只係...
running 發表於 2020-09-16 11:30:38 原文
咁今期就一定要用白表啦,其實都抽左5年白表了
好似好多人意見唔想叫我轉離3既
如果我原先條隊,擴3前面仲有3萬3個先審查,咁我轉去離3就算等1年先審查再申請綠表,再用一年抽居屋,唔成功抽到,就當果到玩2年半,申請返擴3,應該差唔多有得派了
2022年加人變擴4
2023 5月轉S1

回應  王AAABB

咁我想問,如果我由擴3轉去離3(玩一年綠表),再轉返擴3條隊,會唔會影響擴3之前的審查及派樓...
KAIPING2003 發表於 2020-09-16 11:26:48 原文
如果你轉左離島呢段時間申請綠表嗰一年擴展市區去到你號碼派緊樓,就會影響咗你冇得派樓囉,咁但係你個號碼仲要擴展市區嘅話相信都係2023 2024年先有機會派樓,所以你係可以絕對放心喺離島區申請綠表玩一年,你玩完一年去返擴展市區係絕對冇影響嘅如果嗰陣個號碼仲未到你,但而家個問題就係離島區見到佢好似停咗審查,你睇吓有啲師兄等咗九個月都仲未收審查信,我都等咗四個月都仲未有得審查 ,所以而家就算你轉左要等幾耐先有審查真係冇人知,或者你去房屋署可以問問囉。本留言最後由 王AAABB 於 2020-09-16 11:48:14 編輯
G139x

咁今期就一定要用白表啦,其實都抽左5年白表了
好似好多人意見唔想叫我轉離3既
如果我原先條隊...
KAIPING2003 發表於 2020-09-16 11:43:36 原文
個人意見,只供參考

1.如果你轉去離島審查左轉綠表,但距離下一次新居屋超過1年,呢個綠表又浪費左。另外審查左,你繼續留係離島,怕好快派屋比你,浪費左1次機會。你可以轉番擴展,但擴展未到你號碼,變左個綠表都係唔合資格?
新4
11/21收信皇后山邨

回應 #12 KAIPING2003

我都覺得排離島以外既地方,過多5,6年先會輪到我,咁我到時人工一定超過上限(每年公屋入息上限先加幾百蚊),我又不可能辭工唔做。所以先話拿住離島先,之後再算
G-1394XXX擴3-離島3-擴2
2016年年中開始;2020.6.1遞信提出恢復申請;
2024農曆年前一派長青村
2024.02.29二派水澳村山泉樓(想接)

回應  KAIPING2003

我都覺得排離島以外既地方,過多5,6年先會輪到我,咁我到時人工一定超過上限(每年公...
hxmm20002001 發表於 2020-09-17 11:33:32 原文
咁又不用五六年後,就算你等新界同擴展最遲都2023 2024點都有
G139x

有位師兄講咗去問主任話短期內離島都唔會做審查,轉過嚟分分鐘喺新界有得上樓離島都仲未可以審查,我打算下...
王AAABB 發表於 2020-09-15 12:46:07 原文
得離島停晒審查,因為太多人調過去所以叫停,咁搞野

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖