香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 改善居住空間調遷 » 本身住緊一人單位, 結婚後加名, 可以轉大小小嘛?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  wing0

你唔洗問主任架,亦唔洗特別寫d咩,到時候你邨樓下會貼海報公佈報名時間及方法~
咁我又無乜留...
criny 發表於 2020-12-07 16:20:47 原文
我意思,你5點幾時,主任有冇叫你填擠迫計劃申請,你揀返市區,由新界轉市區都新開始呀~
2020年11月12日簽名入伙。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  wing0

係呀,無諗過咁順利
criny 發表於 2020-12-07 16:21:25 原文
你岩岩好9月前申請到,16週
2020年11月12日簽名入伙。

回應 #41 wing0

我地邨主任好忙,唔會理呢d野
有人交唔齊資料都俾佢鬧唗佢時間。的確,我地交表時,外面有成幾十人在排隊等候交表,每年呢個時間佢都一定忙到甩碌。。

反而政府房屋署既職員就好得閒,差不多每個月都上黎搵我,5.7時已經提我地可以申請調遷,但佢根本唔知道5.7,其實係連收信揀樓既機會都無

因為住滿十年,可以18區任揀,有市區當然揀市區方便
2019年首次參加擠迫戶調遷
人口密度4.28 人數4人 排名497
成功揀選單位♡♡

回應 #42 wing0

係呀,記得當時已經超過二十週~
交完表仲飛左轉日本
成功揀選單位♡♡

唔通轉唔到大啲嘅單位你就唔結咩!照樣加咗先啦!

17/9/2021遞表申請特別調遷,
一直遭房署高層拒絕,
好彩主任一直積極跟進
22/12/2021終於接受申請
29/12/2021家訪...等批准信 10/3/2022收到批准信...等配房信。21/4/2022收配房信...等收鎖匙簽約。11/5/2022收鎖匙簽約...等入伙✌️

回應  wing0

我地邨主任好忙,唔會理呢d野
有人交唔齊資料都俾佢鬧唗佢時間。的確,我地交表時,外...
criny 發表於 2020-12-09 23:35:36 原文
妳果邊職員咁好,每個月都上黎提妳?
17/9/2021遞表申請特別調遷,
一直遭房署高層拒絕,
好彩主任一直積極跟進
22/12/2021終於接受申請
29/12/2021家訪...等批准信 10/3/2022收到批准信...等配房信。21/4/2022收配房信...等收鎖匙簽約。11/5/2022收鎖匙簽約...等入伙✌️

妳果邊職員咁好,每個月都上黎提妳?
JJ822JJ 發表於 2021-05-06 20:18:27 原文
其實佢主要上黎家訪,睇下我地係咪真係住緊 咁岩第一年我地結婚,要強迫加我名,半年後我有左大寶,又強迫加bb名,但一生完又有左細寶,再強迫加細bb名,但我地邊有咁得閒去搞丫 知道要申請調遷,先拿拿林交齊所有人既名~
成功揀選單位♡♡

good luck

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖