香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 改善居住空間調遷 » 本身住緊一人單位, 結婚後加名, 可以轉大小小嘛?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

完全無機會,我今年都係結完婚,再生多兩個小朋友先調到大屋~
criny 發表於 2020-09-15 16:35:56 原文
17.2x
結婚了
再生兩個

之後先搬到??

排左幾多年???
2020年11月12日簽名入伙。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #31 wing0

我係上年陀緊細女先申請,之前唔知有呢樣野
所以申請第一年就調到~

18年加我名,19年加大女名,20年加細女名~
我係17.12,計返如果無細女既出現,根本無可能調到。。本留言最後由 criny 於 2020-12-03 23:15:46 編輯
2019年首次參加擠迫戶調遷
人口密度4.28 人數4人 排名497
成功揀選單位♡♡
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  wing0
所以申請第一年就調到~
18年加我名,19年...
criny 發表於 2020-12-03 23:13:45 原文
你係結左婚先入住17.12 嗎?,住左幾耐有冇3年之搬到?咁細單位你都住左4個人,好快手呀,搬到大單位,主任有冇同你講咩呀?

回應  wing0
所以申請第一年就調到~
18年加我名,19年...
criny 發表於 2020-12-03 23:13:45 原文
好勁呀,每年加一個名,你都好勤力生b  

回應 #33 wing0

住唔到4個呀,3個已經係最盡~
加上小朋友要更多活動空間學行學爬,所以細女出世之後,大女就要去我媽度暫住,住到新屋入伙先一家團聚乍~
不過我地整體變化大,前後夾埋都無3年就搬到了 所以細女出世絕對係一個小確幸♡
成功揀選單位♡♡

回應 #33 wing0

主任無講咩丫,因為我地條邨個個都係咁迫,佢都習以為常 我去揀樓果日,排我後面都係4人,又係住我隔離座,但佢揀左麗翠3-4人~佢仲勁呀,兩個女目測已經讀緊小學,想像唔到點住係17.12咁耐。。
成功揀選單位♡♡

回應  wing0

住唔到4個呀,3個已經係最盡~
加上小朋友要更多活動空間學行學爬,所以細女出世之後,...
criny 發表於 2020-12-04 21:39:38 原文
你住3個人時,有冇問可唔可搬遷既?問下你點問主任先 謝謝你答覆我,因為我岩岩住緊你果款,諗緊第日擠迫戶係點寫好,你主任有冇上門家訪呀?你4點幾時有咩新界樓揀既,分享下心得 謝謝。

回應  wing0

主任無講咩丫,因為我地條邨個個都係咁迫,佢都習以為常 我去揀樓果日,排我後面都係4...
criny 發表於 2020-12-04 21:44:46 原文
原來你寶田,好似係,好多人搬遷喎,恭喜你2年搬走得 本留言最後由 wing0 於 2020-12-04 22:37:21 編輯

回應 #37 wing0

你唔洗問主任架,亦唔洗特別寫d咩,到時候你邨樓下會貼海報公佈報名時間及方法~
咁我又無乜留意新界d樓,因為大部份都係好舊,我淨係有留意寶石湖,到我時仲有大把任我揀,當時諗住幸運邨呢度無左,就會揀寶石湖頂樓了
成功揀選單位♡♡

回應 #38 wing0

係呀,無諗過咁順利
成功揀選單位♡♡

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖