香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 依家係咪每一區都有審查只有離島區無?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

依家係咪每一區都有審查只有離島區無?
小弟五月S1到而家都仲未收審查信 ,咁九成趕唔切年尾個綠置/租置
G139x
分享 分享 讚好人數:0查看名單

2021年居屋,綠置居應該有份

我上年12月頭S1到現在都末見主任
新2  G1420

我上年12月頭S1到現在都末見主任
tomchan陳 發表於 2020-09-07 22:08:26 原文
超級誇張,可能真係俾我估中咗,而家離島區嘅供應好短缺,所以佢暫時都唔會審查,要等遲啲再有離島吉單位放出嚟,先會再審查,因為呢排見到市區好似都有啲申請人收到審查信,唯獨是離島區冇任何消息,好似擴展市區咁,短時間內冇公屋供應佢哋都已經停咗審查,離島區應該都係一樣。
G139x

超級誇張,可能真係俾我估中咗,而家離島區嘅供應好短缺,所以佢暫時都唔會審查,要等遲啲再有離島吉單位...
王AAABB 發表於 2020-09-07 23:17:47 原文
但係我上個禮拜去咗大澳龍田邨視察過見到低座嘅單位都有好多空置, 唔明白點解房署審查同配房?一
新2  G1420
分享 分享 讚好人數:1查看名單

但係我上個禮拜去咗大澳龍田邨視察過見到低座嘅單位都有好多空置, 唔明白點解房署審查同配房?一
tomchan陳 發表於 2020-09-08 09:09:48 原文
之前有問過佢哋好似成日話要預留啲單位做調遷用途,所以有吉嘅單位唔派係好正常 ,唔止大澳添啦,其實市區都有好多公屋你上到去睇佢都係吉既,你淨係睇今次擴展市區駿洋邨啲人食B餐,幾多擴展市區嘅單位派比佢哋你就知道真係唔知佢哋有幾多吉單位喺手上,所以實際係咩原因我都唔知了 ,可能佢哋覺得吉嘅單位要達到某個數目先會派囉
G139x

離島公屋單位流轉比較快可能因為唔少人利用排呢條隊嘅優勢較快取得申請綠表資格去申購資助出售房屋, 並非真正打算於離島安居  

離島公屋單位流轉比較快可能因為唔少人利用排呢條隊嘅優勢較快取得申請綠表資格去申購資助出售房屋, 並非真...
smallbeer 發表於 2020-09-08 16:28:31 原文
當然啦,但宜家直頭停咗審查咁
G139x

回應 #8 王AAABB

或者房署唔希望4個分區嘅申請編號喺輪候進度上相差太遠, 依家借勢調整下亦無不可。

回應  王AAABB

或者房署唔希望4個分區嘅申請編號喺輪候進度上相差太遠, 依家借勢調整下亦無不可。
smallbeer 發表於 2020-09-08 19:51:09 原文
但係離島區依加嗰個最高審查號碼已經過晒我個編號啦喎 本留言最後由 王AAABB 於 2020-09-08 20:21:00 編輯
G139x

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖