香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 明華大廈 » 漸見色彩-23/8的明華大廈一期
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #30 我為樓狂

其實明華大廈個設計比較特別,有所謂嘅“空中花園”,比較少見 而且係外觀方面越來越似翻房處風格嘅預製組件大廈feel
希望大家可以早日安居樂業
9年白田居民,少有的熱愛探討公屋,不定時上載新公屋資料同資訊
預計出帖內容:不專業預測!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

一路以嚟都冇去影明華重建,今日終於的起心肝,將明華重建加入影進度相行程!
目前進度:
*樓宇已全部拆棚...
我為樓狂 發表於 2020-08-23 19:55:54 原文
起好咗幾多幢?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

一路以嚟都冇去影明華重建,今日終於的起心肝,將明華重建加入影進度相行程!
目前進度:
*樓宇已全部拆棚...
我為樓狂 發表於 2020-08-23 19:55:54 原文
房協同房委會d樓愈來愈似
社屋為主 經屋為輔

回應 #33 How

唔完全係,主要係公屋方面相似,但居屋就有好大差別
正視建屋設計思維異化問題

回應  How

唔完全係,主要係公屋方面相似,但居屋就有好大差別
我為樓狂 發表於 2020-08-25 20:37:38 原文
當然講返房協出租屋邨啦,d則根本就房署modular flats design 改一改,沙頭角邨迎海樓、新明華大廈、新漁光村等都係咁上下設計,只係改到大門唔對廁所。無以前好似觀龍新樓咁,間格咁多樣化,可能同要做預製件有關,要高度標準化。
當然房協賣果啲就學晒私樓果套。
社屋為主 經屋為輔

回應  我為樓狂

其實明華大廈個設計比較特別,有所謂嘅“空中花園”,比較少見 而且係外觀方面越來...
Ivan文 發表於 2020-08-24 12:26:05 原文
空中花園好似葵聯2期6-8/F 果d。本留言最後由 How 於 2020-08-26 09:44:25 編輯
社屋為主 經屋為輔

回應 #36 How

預製組件起法會快好多,所以設計上會似房處
9年白田居民,少有的熱愛探討公屋,不定時上載新公屋資料同資訊

回應  How

預製組件起法會快好多,所以設計上會似房處
Ivan文 發表於 2020-08-26 09:46:32 原文
主要係透過 PNAP APP 151,152 嘅環保建築設計規定,去以預製件方式建築,拎多d 可建地積比同著數面積令租金收益極大化姐 本留言最後由 How 於 2020-08-26 09:54:03 編輯
社屋為主 經屋為輔

回應 #39 How

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖