香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 啟朗苑 » 求助!廚房星盆及洗衣機去水位發出惡臭
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我裝修個陣時,裝修師傅都同我講,洗衣機唔曬裝隔氣,原因都同你一樣,話會倒灌。我裝修拖左好耐,差唔多快一年。有次上去就發現一開櫥櫃門就好臭。師傅就話,是我未裝洗衣機,所以D 臭味 由洗衣機果條喉走上來,跟住幫我用膠袋塞住條喉,即時唔臭啦。又同我講:到時裝好洗衣機,條排水管塞入條喉四周D 空隙,都要用塑膠袋塞住,就唔會臭啦。
到裝洗衣機既時候,係豐澤既師傅上來裝既,我阿媽趁師傅裝排水管既時候,就拿膠袋俾師傅,話一起塞進去。跟住師傅就:哈? 咁都得??? 就問我地 點解裝修師傅,唔幫我們地係呢邊裝隔臭? 我地就話,師傅話會倒灌。豐澤師傅即時話:怎麼可能倒灌?? 佢地從來都是咁樣裝隔氣,從沒聽過倒灌問題。佢係專業既洗衣機師傅。佢話唔會就唔會。跟住就即時幫我地裝左 隔氣。住到依家大概半年,完全唔臭,都從未出現過 倒灌或任何問題。
所以我估你應該係隔氣問題。  建議可以先用塑膠袋塞住洗衣機喉管既空隙,試試臭唔臭,再決定裝隔氣

PS:我果間裝修既師傅手工都非常之好既。上門清潔同除甲醛既師傅都話,我屋企既手工非常之好~ 應該個裝修師傅都非常專業既。。。 但係唔知點解大家師傅都會認為有倒灌問題呢?... 本留言最後由 thinker.lj 於 2020-08-17 14:05:28 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #18 Arda

唔知呀...

唔通係D 喉駁得唔好?
我裝洗碗機都冇臭味
kinator 發表於 2020-08-13 22:18:47 原文
我諗要搵另一個師傅check
但我裝修師傅搵埋唔肯整
搵大昌行師傅裝埋隔氣
都係臭
點算?

回應  michen

臭味不能接受啦。西斜就熱和臭, 你家又不是垃圾房,這邏輯不對呀。我建議找2,3個別的師傅...
kinator 發表於 2020-08-13 22:47:50 原文
咁有冇師傅可以介紹?
因為裝修師傅唔整話無問題
搵咗大昌行師傅嚟裝隔氣
裝完都係臭
點算?

我裝修個陣時,裝修師傅都同我講,洗衣機唔曬裝隔氣,原因都同你一樣,話會倒灌。我裝修拖左好耐,差唔多快...
thinker.lj 發表於 2020-08-17 13:52:32 原文
多謝你覆得咁詳細!
唔好意思咁耐無上嚟睇post

我宜家係搵洗衣機師傅裝完隔氣
都係好臭
咁點算?!
裝修師傅擺到明唔肯裝隔氣
咁我可以邊度搵可靠嘅師傅睇睇?!
唉......

我已裝埋洗衣機隔氣,都係咁臭
咁我可以點做
注意我之後用淘寶淘的封口膠塞埋個洗衣機去水喉位
都係好臭
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

回應 #24 michen

唔得就搵師傅檢查下
G132-G142 市4
S0 01/2013 尚未到達詳細資格審查階段
S1 01/2020 目前在詳細資格審查階段
S2 05/2020 已達輪候配房階段
S3 06/10/2020 在輪候配房階段
S4 13/10/2020 已經到達配房階段
S5 28/10/2020 經已接受房屋委員會所編配的公屋單位。

回應  michen

唔得就搵師傅檢查下
Arda 發表於 2020-08-28 17:05:51 原文
知道啦,唔該你!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖