香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 離島區現在到底有冇約見審查?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #10 ineedhouse

我都覺得係
2015-10: G-1380XXXX 擴2
2020-02: 擴2->離2
2020-03: S1
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #1 王AAABB

Ching, 我都係差不多號編同埋5月轉左S1, 黎緊二個月審查有無機審查? 有無機會趕到年尾的綠置呢?
仲有如果唔好彩抽唔到, 咁綠表資格有效期得一年, 之後回歸正常隊, 咁會唔會令到派屋會遲左? 正常擴展都要7年先派, 我地宜家排左大約4年, 暫援都係1年.

已通過詳細資格審查並獲核實為符合入住公屋資格的申請者(曾接受各項資助出售單位或貸款計劃的前業主/前聯名業主/前借款人及其配偶除外),可以選擇申請「綠表資格證明書」購買香港房屋委員會(房委會)或香港房屋協會轄下的資助出售單位,以代替編配公屋。「綠表資格證明書」有效期為一年,而公屋編配在證明書有效期內將被暫緩處理.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #12 RANNYCSH

上年11月S1都係近排先審查,依家轉你最少等到十月,趕唔趕到真係睇天意

回應  王AAABB

Ching, 我都係差不多號編同埋5月轉左S1, 黎緊二個月審查有無機審查? 有無機會趕到年尾的綠...
RANNYCSH 發表於 2020-07-07 10:18:06 原文
我估你出年先有得審,上年果d都未審完

回應 #14 duromeans

咁又唔洗咁灰,但年尾走唔甩

回應  王AAABB

Ching, 我都係差不多號編同埋5月轉左S1, 黎緊二個月審查有無機審查? 有無機會趕到年尾的綠...
RANNYCSH 發表於 2020-07-07 10:18:06 原文
我希望10月可以審查到趕得切。你話暫緩一年,其實對我哋呢個號碼冇乜影響,只係嗰一年如果有屋派係唔會俾我哋,但我地呢個號碼未來兩年係擴展市區同新界區都唔會派到屋啦,所以暫緩果一年都係俾我哋抽下屋拎個機會算,抽唔中嘅就取消返張綠表轉返區回歸正常隊就會繼續排冇影響。本留言最後由 王AAABB 於 2020-07-07 11:29:28 編輯
G139x

我估你出年先有得審,上年果d都未審完
duromeans 發表於 2020-07-07 11:21:56 原文
應該唔使去到出年下話。
G139x

回應  duromeans

咁又唔洗咁灰,但年尾走唔甩
KYSingLing 發表於 2020-07-07 11:24:52 原文
唔知嚟緊嗰個綠置/租置 幾時開始接受申請?
G139x

回應 #18 王AAABB

應該都有排,要等今年綠置賣得7788先會公報新綠置地址。但今年銷情差到爆,除時賣半年都賣吾哂,因為依家先賣得百幾個
2016 12月籃卡
G140新界3
等待中~

回應  王AAABB

應該都有排,要等今年綠置賣得7788先會公報新綠置地址。但今年銷情差到爆,除時賣半年都賣...
Tina09066 發表於 2020-07-08 14:10:13 原文
希望我趕得及申請張綠表,到時可以抽下獎。
G139x

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖