香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 啟翔苑 » 呢個時期買得起都是富戶, 對普羅大眾根本不公道
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

多謝分享...
分享 分享 讚好人數:0查看名單

咁如果貴咪買皇后山law, 冇人拎支槍指住你買, 更何況你可以唔買, 平又話賤賣資產貴又話離地.
你睇下幾多仆...
lame1985 發表於 2020-06-22 11:51:21 原文
根本政府定政策可能上了年紀, 自己有樓叫子女抽, 3年又可以搵大錢, 所以呢應該只可以買回政府.

再貴一樣有人買。你話貴,人地覺得平。
比我中左 鑽石山一定買。
問題係中幾大。
長者家庭成2100單位。優...
小巨巨 發表於 2020-06-22 13:13:41 原文
一層推一層, 本來可以買C樓既同基層搶. 呢班長遠房屋政策既人好狠毒

讚同。
小巨巨 發表於 2020-06-22 13:19:31 原文
我都是你條村長大, 以前政策比較人性化D, 依家果班正PK

人工又冇加,唔係計入息中位數咩?
點解居屋樓價會貴咗咁多,貴過啟德和何文田超過10%,唔合理喎!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  孖煙通

其實要等出價單先知每間實際呎價,佢平均呎價九千幾,但低層,中層,高層呎價會差一節。
...
忻妹 發表於 2020-06-20 19:18:25 原文
我個陣屋企人無諗過抽 見人地入伙先知平既時候就dum春 岩呀 真係睇價錢黎買 我住屯門就算渣車去返工 屯公成日塞 有得抽都要博下出去出面市區

你地唔要, 我要呀

好想抽到第一粒珠, 我會揀鑽石山
jojo777 發表於 2020-06-22 10:38:30 原文
?大家咁話 自住3房2廁公屋 有長者一齊抽

左手交右手成交, 幾千萬成本影響上千億市值
我爱国爱港;憎贪官

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖