香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 啟翔苑 » 呢個時期買得起都是富戶, 對普羅大眾根本不公道
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...7...9
支持鍵盤翻頁

鑽石山居屋講左好耐,但係有一點係冇人講,就係校網。啟翔苑校網屬於黃大仙區,校網只算一般,價錢竟然高過...
whitehous 發表於 2020-06-22 00:14:28 原文
校咩網, 很多區都有好學校, 讀到就是小朋友好材料.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實個價錢去到咁貴,好多所謂富戶都買唔起!按照房署嗰個低到無倫嘅資產限額,有二三百萬資產就叫富戶,但...
SLLAM 發表於 2020-06-21 21:34:08 原文
完全同意, 根本太多問題

咁如果貴咪買皇后山law, 冇人拎支槍指住你買, 更何況你可以唔買, 平又話賤賣資產貴又話離地.
你睇下幾多仆街買完之後等3年賣, 與其鬧佢(垃圾政府)set價貴, 不如叫佢重整資助房屋市場, 唔好俾佢成為"所謂窮人" ge炒樓市場好過啦

咁如果貴咪買皇后山law, 冇人拎支槍指住你買, 更何況你可以唔買, 平又話賤賣資產貴又話離地.
你睇下幾多仆...
lame1985 發表於 2020-06-22 11:51:21 原文
「冇人拎支槍指住你買」呢句話錯到七彩,房屋係必需品,有得唔住咩?咁你話可以申請公屋,喂,我而家二萬蚊收入係咪要我降返去萬二蚊以符合資格?又唔知幾時可有編配。咁長輪候時間我唔夠錢用邊個畀我?咁我申請公屋行唔通就梗係唯有買啦!
居屋平呢,我絕對唔會話賤賣資產,而且十分歡迎(雖然我已經住緊居屋),因為係用返喺市民嘅基本生活需要度。賤賣資產呢四隻字係用嚟話政府低價賣資產畀大財團嘅時候,點解咁簡單你都唔明?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

估算好像是測量師去做, 但應該完全係用商業角度去計算, 完全冇用腦想下係公營房屋計算. 官員未住過公屋?
TT168168 發表於 2020-06-22 10:37:57 原文
再貴一樣有人買。你話貴,人地覺得平。
比我中左 鑽石山一定買。
問題係中幾大。

長者家庭成2100單位。優先。
依個係公平?

校咩網, 很多區都有好學校, 讀到就是小朋友好材料.
TT168168 發表於 2020-06-22 10:39:39 原文
讚同。

回應 #63 lame1985

根本有大部分人買黎係等炒樓 出面個二手市場啲價拍得住私樓

回應  lame1985

根本有大部分人買黎係等炒樓 出面個二手市場啲價拍得住私樓
fungmak 發表於 2020-06-22 13:23:17 原文
應該限制 轉售年期。

有乜好講,今日香港都係自己揀的,八萬五不好好?董生得罪了好多人,借廿三條拉左佢落台台,香港人當時重...
chiwing64 發表於 2020-06-20 23:00:46 原文
深明大意。

香港房屋定價只係考慮一小撮人可以買得起,因為供應十分有限
就算年年有居屋出售,對比公屋住戶配額都可能只有2-3%  

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...7...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖