香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 其他區開始審查, 究竟幾時先到離島?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

擴展平時等派屋都係耐,離島本身唔係
KYSingLing 發表於 2020-06-10 11:38:50 原文
會唔會係而家轉左離島區嘅申請者已經超出晒離島區公屋供應嘅數量,所以直頭停咗審查?等之後有人再慢慢騰出單位先陸續審查返?不過如果真係唔夠供應其實佢都係可以審查咗先,最多係有屋先派俾你,而家擴展嗰班師兄都係咁樣,但就起碼可以申請張綠表揸手一年先。本留言最後由 王AAABB 於 2020-06-10 12:11:36 編輯
G139x
分享 分享 讚好人數:0查看名單

會唔會係而家轉左離島區嘅申請者已經超出晒離島區公屋供應嘅數量,所以直頭停咗審查?等之後有人再慢慢騰出...
王AAABB 發表於 2020-06-10 12:09:11 原文
我覺得你無屋可以唔轉S1,預備審查得係因為預期有屋先會轉,但離島真係無人報過喜
2015-10: G-1380XXXX 擴2
2020-02: 擴2->離2
2020-03: S1

我覺得你無屋可以唔轉S1,預備審查得係因為預期有屋先會轉,但離島真係無人報過喜
KYSingLing 發表於 2020-06-10 12:23:58 原文
真係唔知佢裏面而家到底係點樣運作,但我諗佢應該有唔少人手抽左去處理隔離營重派既申請者,始終佢哋係屬於優先處理個批。但離島區的確上又好似由今年年頭定舊年年尾開始已經冇見到有人報喜等等......本留言最後由 王AAABB 於 2020-06-10 14:31:10 編輯
G139x

其實依家市區,擴展,新界我都見到有審查同派屋,淨係離島咩都無,可能連大澳都無咩單位剩所以吾審住,反正之前有疫情已經推遲晒。離島吾似其他區會有新公屋興建

其實依家市區,擴展,新界我都見到有審查同派屋,淨係離島咩都無,可能連大澳都無咩單位剩所以吾審住,反正...
duromeans 發表於 2020-06-10 18:21:52 原文
但佢哋個做法唔係通常有屋都會照審查只要個號碼過咗審查編號架咩?最多審查到之後等到有單位先派俾你?如果真係好似師兄你咁講,依加冇乜單位淨,要有單位先會審查,咁就大鑊了,要等到有人買居屋再騰出個單位出來先約審查,分分鐘等返出面擴市新界仲快啲上樓...本留言最後由 王AAABB 於 2020-06-10 18:54:59 編輯
G139x

G139-G140 市2
S0 08/2016 未達詳細資格審查
S0 05/2020 轉離2

2019 白表核心
2020 白表核心
2021 白表核心 等待中...

慢_慢_慢_
2016-03: G1387XXXX 新2
2020-05: 新2->離2
2020-06-01: S1
2021-02-10: 見主任 > 02-15 補資料 > 03-03: 補資料 > 03-11: S2
2022-02-19: S4 收派屋信

好消息。我11月1日轉離3, 剛電腦見到下星期見主任

回應 #29 soyin07

轉隊終於有審查,請問你號碼幾多
2015-10: G-1380XXXX 擴2
2020-02: 擴2->離2
2020-03: S1

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖