香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 社會保障&關愛基金 » 代親人問,請問醫生一兩年前停批殘津,現在可否再申請?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

代親人問,請問醫生一兩年前停批殘津,現在可否再申請?
個親人睇精神科,一兩年前醫生停批(已拿了十年),現在有經濟困難,我想問而家能唔能再申請?點樣申請?搵社署先定點?都仍然係果個醫生,係咪要等換醫生比較好?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

傷殘津貼只針對身體有關,可再次向社工查詢
經濟有問題唔符合傷殘津貼原則。本留言最後由 kamanwo 於 2020-05-15 19:23:13 編輯
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

傷殘津貼只針對身體有關,可再次向社工查詢
經濟有問題唔符合傷殘津貼原則。
kamanwo 發表於 2020-05-15 19:20:49 原文
請問搵邊類的社工?明愛綜合家庭服務中心的社工話搵佢無用,佢唔會幫寫推薦信。

請問搵邊類的社工?明愛綜合家庭服務中心的社工話搵佢無用,佢唔會幫寫推薦信。
tsw082018 發表於 15/05/2020 19:26:21 原文
試下揾覆診醫院社工幫忙吧。
個個都代朋友問?

試下揾覆診醫院社工幫忙吧。
kamanwo 發表於 2020-05-15 20:15:37 原文
個問題係應該點樣同個社工講?話自己經濟唔掂可唔可以幫手寫推薦信?

個問題係應該點樣同個社工講?話自己經濟唔掂可唔可以幫手寫推薦信?
tsw082018 發表於 15/05/2020 22:36:23 原文
上文已解釋
個個都代朋友問?

tsw082018 發表於 2020-05-15 22:36:23 原文
C兄:如果你朋友遇到經濟困難,請他看看連結是否符合申請綜緩?
https://www.swd.gov.hk/tc/index/...ecu/sub_comprehens/
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

經濟困難唔係取殘津理由,  應同醫生講, 應唔關社工事.  如經濟問題你可申請綜緩, 但好像要一年銀行資料查晒, 去銀行查一年資金出入數戶口250一年的

經濟困難唔係取殘津理由,  應同醫生講, 應唔關社工事.  如經濟問題你可申請綜緩, 但好像要一年銀行資料查晒...
naominaomi 發表於 2020-05-16 11:00:51 原文
唔符合資格申請啊

經濟困難唔係取殘津理由,  應同醫生講, 應唔關社工事.  如經濟問題你可申請綜緩, 但好像要一年銀行資料查晒...
naominaomi 發表於 2020-05-16 11:00:51 原文
佢有思覺,唔明點解醫生唔批?基於咩理由唔批?真諗唔明

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖