香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 冠德苑 » 公屋還原問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

請問你果時係幾耐前?因為我都係拆左廚房原裝洗碗盤同台面,同埋廁所原有既洗手盤果d,屋企仲有兩幅間隔房...
Enjoy_smm 發表於 2020-07-03 11:00:32 原文
C姐:這是較為近期嘅公屋還原收費表。

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=273839&page=1
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #30 Enjoy_smm

我嗰時都係講緊2019年12月尾先交返公屋,係非常之近期?

我交嗰個屋係新屋邨,條屋邨2018年先入伙,所以收費都好update 。
安居樂業
分享 分享 讚好人數:0查看名單

C姐:這是較為近期嘅公屋還原收費表。
飛faiyu772 發表於 2020-07-03 11:23:12 原文
冇拆換過既,但鐵閘同大門比人攞左地址去借錢,比淋左紅油,會唔會計入還原?本留言最後由 Enjoy_smm 於 2020-07-03 12:28:31 編輯

冇計嫁一定要俾,以前同社工講話無錢俾,社工同房處溝通完之後,只可以做到分期付款,係冇得豁免。

冇拆換過既,但鐵閘同大門比人攞左地址去借錢,比淋左紅油,會唔會計入還原?
Enjoy_smm 發表於 2020-07-03 12:27:23 原文
C姐的個案比較特殊,如果到時要收錢,妳同佢哋講:唔係自己主動去破壞政府公物,其實係受害人已經好慘,希望唔好收。假如,對方堅持要收的話,妳要求見佢嘅上級,直接請求收平啲,因為住公屋真係冇錢!
謹記同政府人員交手***態度誠懇、語氣要溫和***
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

C姐的個案比較特殊,如果到時要收錢,妳同佢哋講:唔係自己主動去破壞政府公物,其實係受害人已經好慘,希...
飛faiyu772 發表於 2020-07-04 04:14:30 原文
希望只係計拆除需要還原,唯有到時求求情,已經報警開左file刑事毀壞調查,會唔會有幫助,差館都有寄信比我,話暫時未捉到人,封信可否有幫助???

希望只係計拆除需要還原,唯有到時求求情,已經報警開左file刑事毀壞調查,會唔會有幫助,差館都有寄信比...
Enjoy_smm 發表於 2020-07-04 10:07:40 原文
C姐:為咗證明自己都係受害人,所以任何白紙黑字嘅文件都有幫助,求情嘅時候記得要攞出嚟。如果可以就影張相,最重要係檔案編號(一定要影清楚)!亦影印一份作為後備,以防唔小心遺失咗,就乜都冇晒,預祝妳哋一切順利!
**題外話:其實呢類事件,寃有頭債有主,如果妳哋有放債公司嘅資料,都可以交俾警方跟進,因為冇人會唔收$幫人去追債,佢哋潑紅油,也是專業服務,自然有人埋單**
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

擺明搶錢.用左二十几年野計新料
我爱国爱港;憎贪官
分享 分享 讚好人數:1查看名單

C姐:為咗證明自己都係受害人,所以任何白紙黑字嘅文件都有幫助,求情嘅時候記得要攞出嚟。如果可以就影張...
飛faiyu772 發表於 2020-07-04 10:56:28 原文
報警果時已經交曬我地已知既線索,可能因為非法公司,所以好難捉,之前有清理d紅油,但冇耐又淋過,冇辦法下,先唔清,頭都痛埋

報警果時已經交曬我地已知既線索,可能因為非法公司,所以好難捉,之前有清理d紅油,但冇耐又淋過,冇辦法...
Enjoy_smm 發表於 2020-07-05 10:14:17 原文
C姐:啲唔開心嘢要盡快忘記,預祝你們嘅調遷一切順利,以後平安大吉!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖