香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 改善居住空間調遷 » 家中長者曾經中風, 申請改善空間有冇得諗?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

家中長者曾經中風, 申請改善空間有冇得諗?
大家好
住左公屋10年,4人單位,我係女,我同啊哥訓同一間房,我哋兩個都成人,好需要空間。兩年前老豆中過風,行動不便。不過健康情況係醫院轉為去診所復診。可唔可以用老豆(長者73歲)個情況申請空間改善? 但數字上見到每人平方唔可以超過7........屋企平方係34 =8.5 係咪姐係無機?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

一定無機會,而且你4人單位住4人好正常喎,不如諗下裝修過間屋啦
新4
11/21收信皇后山邨
分享 分享 讚好人數:2查看名單

樓上唔識野就咪亂覆人啦,根據房屋傷殘條例,永久傷殘只要有醫生證明可當兩個人頭計,有權要求房署配另一間屋,但房署實會百般刁難,要搵社署社工及區議員幫手
分享 分享 讚好人數:1查看名單

樓上唔識野就咪亂覆人啦,根據房屋傷殘條例,永久傷殘只要有醫生證明可當兩個人頭計,有權要求房署配另一間...
FIFI1122 發表於 2020-02-26 03:34:45 原文
樓上唔識野就咪亂覆人啦,根據房屋條例,永久坐輪椅先係當兩個人頭計。

樓上唔識野就咪亂覆人啦,根據房屋傷殘條例,永久傷殘只要有醫生證明可當兩個人頭計,有權要求房署配另一間...
FIFI1122 發表於 2020-02-26 03:34:45 原文
咁就要睇老豆中風後情況,如果係短暫使用輪椅係唔算永久傷殘,即使真係屬永久傷殘,5人住34平方米要在擠迫戶調遷簡直無可能,唯一辦法係落去屋邨辦申請特別調遷,但係必須要有社工推薦信本留言最後由 cyster2007 於 2020-02-26 07:33:59 編輯

係可以計多一個人,但都要視乎擠逼程度。你不要誤導人!

回應 #3 FIFI1122

要長期坐輪椅,同醫生信證明先可以計多一個!行路不便唔計個喎本留言最後由 Amycheung 於 2020-02-26 07:52:00 編輯

回應 #1 松aiw

如果要坐長期輪椅及間屋的冼手間及大門入不到輪椅就可申請調遷。否則8.5 唔冼唸。你老豆有事同你2 姐弟要同房無關係的。34 平方已經可間3 房
市三 G1252
安達->啟德居屋
分享 分享 讚好人數:4查看名單

唔好良費時間做D冇謂事情, 你父親應去老人院住... 比大D間屋你又怎樣? 叫社工教下你D做啦..
分享 分享 讚好人數:3查看名單

的而且確,只有醫生證明信證明該人士「長期依靠洗肚機」,「長期依靠輪椅活動」,過度活躍症。才可以在輪配單位時以現時名單上增加一人。
居屋2018 白長第十二粒珠(69) WE 827 -->家人生病放棄了
居屋2019 白單出戰  預做炮灰  志在參與
居屋2020 白單同白居二繼續炮灰

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖