香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 暉明邨 » 粉嶺公屋暉明邨撥作抗疫 獲分配者入伙期未定
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...12
支持鍵盤翻頁

擴4(1327)
19.6.25 首 派
19.7.05 S2归队
分享 分享 讚好人數:0查看名單

...
baal999 發表於 2020-01-26 21:07:36 原文
大部份私人...本留言最後由 Kathylee_wi 於 2020-01-26 21:20:44 編輯
G1324
新界2人S4

大部份私人...
Kathylee_wi 發表於 2020-01-26 21:17:41 原文
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1504960-20200126.htm
暫時公佈三個度假村, 當中有兩個 LCSD的

麥理浩同鯉魚門
https://www.lcsd.gov.hk/tc/camp/p_lmhv.php

因應新型冠狀病毒的最新情況,麥理浩夫人度假村由2020年1月23日起轉作檢疫中心,暫停提供營舍服務,直至另行通告為止。
如有查詢,請致電27926430與本度假村職員聯絡。

康樂及文化事務署
2020年1月23日
btw, 暫時睇到麥理浩暫停租用至18/2
19/2 才有quota本留言最後由 baal999 於 2020-01-26 21:29:44 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:1查看名單

呢個決定做得好 為大局著想 自私嘅人實話唔好
evaangle79 發表於 2020-01-26 13:17:48 原文
你知唔知雍盛苑行路去暉明邨,唔洗一分鐘!果度公居屋,私樓加埋,超過60座大廈。就算唔係住果區,都要反對。
街坊同隔離營嘅人接觸,再周圍去返工返學,全港市民會攬炒!如果你同事住果度,我唔信你唔驚!本留言最後由 10年苦主 於 2020-01-26 22:03:07 編輯
可憐公務員,上樓漫長血淚史:
外子1991年入職,2007年首次申請
2020年3月收18/19年度,石6配房信,年資已27碌
苦等十二年,少女變老女,黑髮變白髮,等到人都癲

回應  evaangle79
自私?我地系出面租屋住,已經同業主講租埋依一兩個月,揾哂裝修師傅,訂哂家家私電器...
eric周 發表於 2020-01-26 14:46:00 原文
非常同意又同情你。
訂晒傢俬,又未安裝到,隨時被人收倉租。

你哋有配屋信未?

回應 #64 Kathylee_wi

知唔知、沙士個時瓊軒苑有改做醫護人員宿舍?附近更多屋邨、居屋及中小學幼稚園。
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/瓊軒苑

我唸最大問題, 係阻人收匙上樓,呢點我都明白,一定會唔高興及失預算, 但點都不會放火吧?係咪米人利用左呢?

現在, 就算政府有機會棄用暉明, 燒到咁、都無可能二月收匙入伙啦...
市三 G1252
安達->啟德居屋
分享 分享 讚好人數:2查看名單

暉明邨只用作隔离中心,不是用作传染病院。內面的人並非真的有病,只係隔离观察。如有病发征象会送医院处理...
macnew 發表於 2020-01-26 18:40:12 原文
你係咪講:裏面嘅人唔係真係有病?
你知唔知,潛伏期都可以傳染他人?

安泰一帶做隔離營更適合,山頂空氣好,遠離市區,影響最低

这是两难问题,最大问题是很不容易找出一处政府建筑物,入面有一间间房,有洗浴煮食的地方,又接近医院。 ...
macnew 發表於 2020-01-26 20:57:49 原文
大把選擇啦,渡假村,難民營

回應  Kathylee_wi

知唔知、沙士個時瓊軒苑有改做醫護人員宿舍?附近更多屋邨、居屋及中小學幼稚園。
htt...
sallyjeffy 發表於 2020-01-26 22:14:34 原文
咁又咁講,如果呢單野政府唔係鬼鬼鼠鼠咁做反彈又會唔會咁大?放唔放火就唔係可以預算中因為都無可能阻止到任何活動的發生. 如果唔係居民出黎反對, 政府好大機會已經硬著陸左. 好多都係相向, 而最慘的我相信係被影響收屋的人.
G1324
新界2人S4

暫時公佈三個度假村, 當中有兩個 LCSD的
麥理浩同鯉魚門
因應新型冠狀病毒的最新情況,麥理浩夫人度...
baal999 發表於 2020-01-26 21:21:19 原文
起碼叫做合適的地方做合適的事
G1324
新界2人S4

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...12
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖