香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱德苑 » 居屋 抽屋 綠表 57
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  hyaline

感謝你的分析。因為 本人 對二房 其實 沒有太大期望。只希望 有個 中高層一房 選擇...
nickchau 發表於 2019-08-22 14:25:50 原文
咁你做定1房功課先 , 如果你 GE 有機會就有好多1房選擇 , 祝買到心儀單位  
開開心心住凱樂
分享 分享 讚好人數:1查看名單

GE000969 GM001785
hyaline 發表於 2019-08-22 14:03:02 原文
其實你個計法GM要減返750綠長已經揀左樓個班,因為GE細過你,GM一樣細過你……

回應 #12 bayen

吾太明白。請賜教一下。。謝謝
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  bayen

吾太明白。請賜教一下。。謝謝
nickchau 發表於 2019-08-22 19:44:58 原文
佢寫你gm,排5148位揀
1785綠+1785白+78拆+750綠長+750白長=5148

問題係綠長750買完,你綠家前面唔再排1785咁多,所以要減走750

(因為你本身都有綠長,所以肯定ge1至750既gm都會係你前面)

回應 #14 bayen

又好似有道理播。那請問一下 如果 咁既話 有無機會 揀到兩房呢? 如果無的話, 有無機會 揀到 一房呢 定係 還是 只有 無房的選擇呢。。 因為心很忐忑,求師兄指點。謝謝。。 如果 GM 的話 有無機會 揀到 一房呢? 謝謝

回應  bayen

又好似有道理播。那請問一下 如果 咁既話 有無機會 揀到兩房呢? 如果無的話, 有無機會...
nickchau 發表於 2019-08-22 20:29:26 原文
2房炆水少少,2-3房加埋都唔夠2千……1 房就有機,唔係個個肯用綠表公屋換一房

2房炆水少少,2-3房加埋都唔夠2千……1 房就有機,唔係個個肯用綠表公屋換一房
bayen 發表於 2019-08-23 00:30:03 原文
的確吾係個個肯用公屋換居屋一房,不過未來五年居屋同房協樓供應小到嚇死人,加上一房開兩房其實吾難,私樓樓價雖然會抵,不過首期實在太難儲,抽到還是好好把握本留言最後由 Perrywlin 於 2019-08-25 01:18:55 編輯

OO

回應 #14 bayen

我都想知,我排GS00212x,點計丫,謝謝分享

佢寫你gm,排5148位揀
1785綠+1785白+78拆+750綠長+750白長=5148
問題係綠長750買完,你綠家前面唔再排17...
bayen 發表於 2019-08-22 20:03:01 原文
唔可以減哂 750 架 , 家庭入面只有大約20%會係綠長出現 , 所以扣起20%就岩啦
開開心心住凱樂

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖