香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱樂苑 » 除名急問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

遲早都要除 , 去辦事處拎2份刪除戶籍表 , 快手快腳填左交左咪安心囉 , 唔好等最後一刻先攪啦
開開心心住凱樂
分享 分享 讚好人數:0查看名單

遲早都要除 , 去辦事處拎2份刪除戶籍表 , 快手快腳填左交左咪安心囉 , 唔好等最後一刻先攪啦
hyaline 發表於 2019-04-09 09:47:46 原文
E加問題係 主任話我9月30日先收樓 e加未正式收樓拿唔到入伙紙同住址證明 所以要等我入左伙先可以幫我除到名因為佢都要等我資料齊哂先做到野 所以我想除都無得除?

E加問題係 主任話我9月30日先收樓 e加未正式收樓拿唔到入伙紙同住址證明 所以要等我入左伙先可以幫我除到...
Tank12345 發表於 2019-04-09 09:58:38 原文
咁你屋企咪會變左富戶,全家要搬走

咁你屋企咪會變左富戶,全家要搬走
alien1020hk 發表於 2019-04-09 10:05:47 原文
緊係唔會啦 主任話無影響架 主任話過你未正式入伙都唔算得上係業主同埋佢講過一樣野好緊要 佢話過屋村辦事處係唔承認我e加這份臨時買賣合約佢地只承認正式買賣合約咁囉本留言最後由 Tank12345 於 2019-04-09 10:13:53 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

E加問題係 主任話我9月30日先收樓 e加未正式收樓拿唔到入伙紙同住址證明 所以要等我入左伙先可以幫我除到...
Tank12345 發表於 2019-04-09 09:58:38 原文
要入伙紙咁複雜 , 我上年決定抽2018居屋同時就去除名 , 都好簡單 , 重2星期左右攪掂 ,
我比 ID COPY + 結婚證書 + 住址證明就得 , 遞表1星期辦事處再打來確認 , 再1星期我媽返辦事處拎租約
開開心心住凱樂

要入伙紙咁複雜 , 我上年決定抽2018居屋同時就去除名 , 都好簡單 , 重2星期左右攪掂 ,
我比 ID COPY + 結...
hyaline 發表於 2019-04-09 10:26:58 原文
最慘無其他住址證明,而買左居屋仲未入得伙

一定要即刻除名,富戶政策係唔理你公屋家庭成員是但一個有物業,不論係居屋定私樓,入伙與未入伙
就要一年...
alien1020hk 發表於 2019-04-09 09:14:26 原文
所以真係唔知點算,房委同房置啲人講嘅嘢都唔同,最驚最後搞到兩頭都唔到岸

回應 #14 Tank12345

你的說法是正解。
我留意到有一個情況,在2018年首次公開申請時,白表度講明如果係公屋家庭成員透過白表購買居屋,需要在簽署大契後的10日後取消現居公屋戶籍。但2018年重啟申請時,在申請人需知處只叫人除名。所以有唔同講法係可以理解。
居屋2018 白長第十二粒珠(69) WE 827 -->家人生病放棄了
居屋2019 白單出戰  預做炮灰  志在參與
居屋2020 白單同白居二繼續炮灰

就算非户籍,暫住無問題!

所以真係唔知點算,房委同房置啲人講嘅嘢都唔同,最驚最後搞到兩頭都唔到岸
Kennysiu 發表於 2019-04-09 10:38:37 原文
綠表收咗樓先除名,房署網站寫咗,有豁免

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖