香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 其他 » 居屋業主離婚除名再排公屋,可否再申請綠表資格證明書?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...7
支持鍵盤翻頁

我覺得未必可以, 記得o係度見過個case係女方有間單人公屋, 剛剛新婚想加配偶入戶藉, 但配偶與前妻曾買過居...
LittleTina 發表於 2019-03-26 18:34:27 原文
呢個個案又幾似我 可能佢間居屋未做除名手續本留言最後由 kenjp 於 2019-03-26 21:22:01 編輯
G1346 擴2人2/3/19轉S1收到信見主任12/3/19(被取消申請4月4日收超額)29/4/19約見主任了解覆核,搞咗兩個月上訴覆核成功14/6/19 轉S2,2/12轉S3,4/12轉S4,10/12派駿爾樓,16/12簽左意向書。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

新生開始,往下一個目標進發

回應 #20 kenjp

首先上咗公屋,再問房署,得就好,唔得都有瓦遮頭。房署條例不時更改。
政府係要每月津貼公屋戶,正路希望你換居屋。
欣田邨
分享 分享 讚好人數:2查看名單

轉屋契,申請唔到公屋。不過上兩期居屋我都有申請,我問過,我可以用白表申請冇問題。但係真係抽唔...
kenjp 發表於 2019-03-26 21:12:11 原文
白表得,照理绿表都得啦,因政府可收番間公屋
白表得系米肯定架,問誰?最好叫佢書面確認。

白表得,照理绿表都得啦,因政府可收番間公屋
白表得系米肯定架,問誰?最好叫佢書面確認。
LUCKYSTAR88 發表於 2019-03-26 21:30:11 原文
係在居屋中心排隊問主任,
G1346 擴2人2/3/19轉S1收到信見主任12/3/19(被取消申請4月4日收超額)29/4/19約見主任了解覆核,搞咗兩個月上訴覆核成功14/6/19 轉S2,2/12轉S3,4/12轉S4,10/12派駿爾樓,16/12簽左意向書。

一生人只可以用一次機會買居屋
就算之後賣咗/離婚 都唔可以再買
G1297新3
2019/3 S1
2019/3 S2
2019/5 S3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

一生人只可以用一次機會買居屋
就算之後賣咗/離婚 都唔可以再買
tszning412 發表於 2019-03-26 22:04:19 原文

就係這方面問題,破產之後可以上返樓,上返公屋之後,又可唔可以用綠表嚟申請居屋呢?或者綠置居。
kenjp 發表於 2019-03-26 21:18:59 原文
我地都好想知,你如有答案將上來告知,其實你可以再上樂富問主任,睇下你審查合格,可唔可以綠表申請五月份居屋,希望你能達到你心願,成功用綠表申請
安泰邨 2018 年 9 月 10 日入伙
分享 分享 讚好人數:3查看名單

我地都好想知,你如有答案將上來告知,其實你可以再上樂富問主任,睇下你審查合格,可唔可以綠表申請五月...
miuup 發表於 2019-03-26 23:01:49 原文
留名

呢個個案又幾似我 可能佢間居屋未做除名手續
kenjp 發表於 2019-03-26 21:20:50 原文
加入公屋户籍就可以吾洗花錢花功夫撹律師厘印大龍鳯,但楼主申請公屋就要,但本質相近。房署做法吾合理吾公平

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖