香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 大廈應否提供燒㝠鏹桶?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

如果後門整燒桶,你地有冇諗過以下問題?
1) 燒衣灰燼吹到其他地方或屋苑低層單位而導致火警引致財物損失或人命傷亡.
2) 燒衣灰燼吹到太子道,咁啱吹咗落司機隻眼,令司機睇唔到前方而引起交通意外.
3) 燒衣灰燼吹到屋苑停車場內令戶主車身輕微損毀.
4) 燒衣灰燼吹到屋苑出面公用空間,食環署開亂拋垃圾罰單俾屋苑.
5) 屋苑外牆或地面被灰燼弄污或燻黑. (到時需要更多人手清理)
6) 燒衣者非住戶不小心燒傷自己或燒衣者非住戶路過時燒傷,燒毀財物.(可能有其他附近住戶過來借爐燒衣或路過被灰燼燒穿衣服)
7) 會否24小時監察該地方會否有人燒其他雜物.(可能有人頑皮燒其他物件或玩火)
8) 戶外燒衣位置是否需要配備滅火設備?
請問到時所有賠償或責任會唔會係管理處或該住戶一力承擔?
我好肯定到時係告屋苑,全部業主幫手埋單.
其實而家黃大仙都唔俾人自己化寶.
"祠內不設化寶爐,並積極推廣環保參神,包括禁燒元寶減少污染.鼓勵善信以鮮花取代不利生態環境之供品等."本留言最後由 kingfuk118 於 2019-03-06 12:20:33 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #10 SLLAM

當然可以啊!只是沒有提供相關設備給你,不代表有人打壓你而已!

回應 #10 SLLAM

個別人士有需要進行宗教,要阻止必須具有充份理據,否則確是違反宗教自由及不近人情。但若是要求別人為你提供設備,否則就是打壓你的話,那我又請教你,沒有為某男士提供男妓,算是歧視同性戀嗎?

那就請教一下,如某住戶在屋苑的公眾地方不幸意外死了,是否連家人給他現場做個法事都不可以呢?
SLLAM 發表於 2019-03-06 08:04:25 原文
個別人仕因某事件有特殊需要,為何不自行向管理處申請,提出有關要求?另外,如獲批准,有關場地使用完之後的清潔及場地還完是否應由有關使用者負責?
簡單啲講,如你屋企有人墮樓咁不幸,你要路祭,管理處我幾肯定唔會話唔得。不過,作為其他的屋苑住戶,人哋亦有權唔滿意你佔路,燒衣化寶,整污糟啲地方,道士和尚喺度訟經打齋,製造噪音。
請問,咁點平衡各界需要/利益呢?
"我要買樓"?含啦。

回應  SLLAM

個別人士有需要進行宗教,要阻止必須具有充份理據,否則確是違反宗教自由及不近人情。但若是...
50686345 發表於 2019-03-06 13:03:20 原文
我沒有要求別人提供設備,我只是認為有人為了宗教原因做,只要不是太影響他人,都應允許他做。當然,平衡點在那裡,大家可以商議。但如果完全不允許,那就是明確侵犯宗教自由

舉個例,公屋雖然基本上不准居民於公眾地方晾曬衣物,但其實每年房署都有一些日子允許晾曬的。這就是一個平衡點,既照顧到曬衣的需要,亦大致保持環境雅緻

舉個例,公屋雖然基本上不准居民於公眾地方晾曬衣物,但其實每年房署都有一些日子允許晾曬的。這就是一個平...
SLLAM 發表於 2019-03-06 16:21:38 原文
請問係幾時? 邊個屋村?

請問係幾時? 邊個屋村?
KTC 發表於 2019-03-06 16:29:09 原文
公道啲講,我哋以前住嗰條邨月份某啲時段喺某啲位置曬有出通告話邊啲地方可以某啲月份某啲時段某啲位置曬晾衣物嘅。但啲人你有你出通告,我有我自己搵地方晒。
"我要買樓"?含啦。

我沒有要求別人提供設備,我只是認為有人為了宗教原因做,只要不是太影響他人,都應允許他做。當然,平衡...
SLLAM 發表於 2019-03-06 16:16:28 原文
"只要不是太影響他人"--請問由邊個介定影唔影響他人?進行宗教活動嘅實話自己啱嘅喎,實大大聲話自己有權嘅喎。不過,好好奇有咩宗教係"一定"要信眾大鑼大鼓,焚香供奉,甚或一大棚人佔用公家地方進行相關儀式呢?你喺你自己屋企閂埋門做咩,唔影響其他人,應該有你自由做咩,影響到其他人,麻煩就多。
"我要買樓"?含啦。

你係有你既宗教自由,其實你信乜唔攪到人,人地理鬼你咩,你話燒冥鏹係宗教自由既一部份我都唔反對,但如果你要屋苑出埋錢攪埋設施比你係屋苑燒,咁就可能會影響到其他人既自由喇。另外,你話你唔係日日燒啫但難保其他人日日夜夜咁燒,到時又會引起好多其他問題。如果你真係有需要可以學下孟蘭勝會咁,同政府租個場攪攞。但其實好多嘢都係在心中既啫~

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖