香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 嘉順苑 » 煤氣單一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

視乎沖涼習慣
每日沖半個鐘, 跟每日沖十分鐘
已經好大分別啦   
baal999 發表於 2019-02-15 11:57:09 原文
沖半個鐘, 唔止頭皮甩, 連皮都捽甩埋了 兩個人加埋最多都係半個鐘啦....
分享 分享 讚好人數:0查看名單

2個月先交1次煤氣費
市4  1276

按金第一期已交了, 開錶後有交一期, 已經收, 今次係第二期單.
hualan 發表於 2019-02-15 11:30:09 原文
每個月11號自動打電話報錶,煤氣單上有報讀數電話
葵芳邨

好.. 黎緊試下先, 多謝各位

之前開錶時有講係會搖距報錶, 不用自己報, 因為朋友比較過後覺得好奇怪, 所以問問大家會唔會同樣情況再去...
hualan 發表於 2019-02-15 11:55:39 原文
唔駛懷疑,我都係一樣,都係2個人住,我都好少煮野食,朝早煮過早餐,
每日煲一煲水,跟住加沖涼,
都係300幾蚊一個月,岩岩搬入去住個時,
但上次已經400幾,黎緊今期單,應該會500幾,
而家真係唔駛報錶,佢自動讀錶既,我亦每日都會MARK度數,
我睇番帳單,同我睇既一樣,
多數佢兩日跳一度,有時間唔中一日跳一度,
我唔煮飯都咁樣,煮埋飯都唔知點,今個月應該用40度,岩岩搬黎住好似25度,14蚊一度,跟住又咩費,咁加多幾十蚊本留言最後由 kakawinwin 於 2019-02-15 17:40:23 編輯
G1300xxx   擴2   
2/2012 藍卡
15/3/17 轉市2,暫緩
29/12/17 轉S2
1/3/18 轉S3
2/3/18轉S4 3/3/18 收信派彩盈邨高層

請教各位, 我屋企只係熱水爐用煤氣, 煮食用電磁爐, 但今期煤氣費就300幾了, 屋企只有兩人用, 只係沖涼先會...
hualan 發表於 2019-02-15 11:05:56 原文
你個爐比較食氣。
G1316XXXXX

正常  兩人两月  百二人次  每次2.5元熱水  ok
菩提本無樹

之前開錶時有講係會搖距報錶, 不用自己報, 因為朋友比較過後覺得好奇怪, 所以問問大家會唔會同樣情況再去...
hualan 發表於 2019-02-15 11:55:39 原文
是遙距抄錶冇錯,我今期400幾,都係二人。舊屋用石油氣每月60幾,煤氣每月200幾,貴好多

的確煤氣是比較貴的...
我都是2個人住,之前租大埔私樓用石油氣,冬天大概是$80/1個月...
以家搬左O黎嘉順苑,煮食/沖涼習慣同之前一樣,但煤氣費都要$150-160/1個月, 最新個期單2個月要交$320
仲要今個冬天都冇較到個熱水爐...仲係用緊最細火個格
我諗煤氣$150/個月是最低消費

但我都係用電磁爐, 我唔係燒氣的, 所以先覺得奇怪咁貴, 上期8月至到11月先交240喳, 所以我先覺得好怪, 我睇個錶又好似一樣度數喎, 咁係咪個煤氣爐食氣呢???

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖