香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 過度活躍症封信
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

係,過度活躍症係會計算多一個人,但係自閉症就唔會。另外需要醫生證明,有人話房署只收政府精神科醫生證...
cyster2007 發表於 2019-08-30 16:20:21 原文
HI FD
我仔係A仔, 所以問下
十年了, 一直都在等...
分享 分享 讚好人數:0查看名單

HI FD
我仔係A仔, 所以問下
松浦阿妮 發表於 2019-08-30 17:31:22 原文
咁你有冇政府精神科醫生證明?有的話你申請擠迫戶會計多你一人,咁17平方/4就一定有得調,仲會有好野

咁你有冇政府精神科醫生證明?有的話你申請擠迫戶會計多你一人,咁17平方/4就一定有得調,仲會有好野
cyster2007 發表於 2019-08-30 17:32:59 原文
有的, 但A仔唔係等於過度活躍症

有的, 但A仔唔係等於過度活躍症
松浦阿妮 發表於 2019-08-30 17:35:49 原文
我以為 A代表ADHD,sorry

我仔份報告有講專注力不足

我仔份報告有講專注力不足
松浦阿妮 發表於 2019-08-30 17:38:24 原文
咁你封信有冇過度活躍症呢個字眼?或者英文「hyperactive」,房署份公告係寫明過度活躍症人士可以+1,英文版本就寫 hyperactive patient

我以為 A代表ADHD,sorry
cyster2007 發表於 2019-08-30 17:36:52 原文
而家普遍都合成 <過度症>and<專注力不足>總叫名稱ADHD, 但有時都會分開

咁你封信有冇過度活躍症呢個字眼?或者英文「hyperactive」,房署份公告係寫明過度活躍症人士可以+1,英文...
cyster2007 發表於 2019-08-30 17:41:49 原文
好似無, 我有俾村主任睇過, 睇完就無左件事.

好似無, 我有俾村主任睇過, 睇完就無左件事.
松浦阿妮 發表於 2019-08-30 17:47:18 原文
咁主任睇過就無辦法啦,你即管今次申請果陣時再比佢,睇佢受唔受。反正唔受又無蝕底,5.66跟4.25差好遠。4.25分分鐘市區和諧式都仲有

咁主任睇過就無辦法啦,你即管今次申請果陣時再比佢,睇佢受唔受。反正唔受又無蝕底,5.66跟4.25差好遠。4...
cyster2007 發表於 2019-08-30 17:50:59 原文
係呀, 仔剛岩9月覆診, 我會再問下醫生再俾多次證明都好, 謝謝你

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖