香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 1/2 9:45安泰無哂
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #25 zeniacheng

就係你D人自以為有優越感,睇唔起別人,排外,令香港停滯不前,俾其他地方超越,我自己同父母都係土生土長香港人,但我從不會狗眼看人低,仲有,你叫人離開,但其實係你接受唔倒新移民,咁呢個嘅成事實,你不喜歡可以離開。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應  gigitang

無啊。尋日見到有人話校網唔好⋯多南亞同蝗蟲。同老公商量過⋯放棄左。
Ying5485 發表於 2019-02-01 10:14:01 原文
讀書尼家嘢睇天份同付出,唔好賴南亞同蝗蟲…疴屎唔出賴地硬…
wong
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  zeniacheng

係啊,我係排擠迫戶啊,舊年已經排到,因為符合條件,我就无你咁偏激,下下話新移民搶...
王SW 發表於 2019-02-03 04:36:45 原文
大陸新移民要乎合資格申請公屋容乜易? 大把喺大陸有樓有舖收緊租香港政府查唔到照畀屋佢哋住! 我明白新移民當中有好多都好勤力做嘢,但亦眼見有好多落到嚟唔做嘢食綜援住公屋嘅! 仲要懶勁大大聲曬命話自己洗乜做,有政府養嘛!得閒去下high tea不知幾爽啦!
我並唔係因為自己幾代土生土長而有優越感,香港好多公屋畀新移民住哂係不爭嘅事實! 香港人唔高興亦能理解,香港地豆腐膶咁細仲日日150根本不勝負荷! 本地人都唔夠地方住,但係日日入嚟150住哂啲公屋,起多多公屋都唔夠住啦!
如果唔係日日150,我哋根本唔需要下下等咁耐先上到樓,調遷亦唔需要年年陪跑等運到!
近年起親啲新公屋到底有幾多係真正本地人? 大家有眼睇嘅! 水泉澳出哂名一放長假期就變死城,啲人去哂邊度呢?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

世間上並冇無緣無故嘅恨,點解咁多香港人唔鍾意新移民? 其實你哋真係要多謝你哋啲貪得無厭嘅同胞?‍♀️
喺大陸有樓有舖嗰班嚟到香港扮窮住公屋,冇錢冇水嗰班嚟到又係住公屋?‍♀️ 好喇,幾年前派6千畀永久居民,未住夠7年嗰班又衝出嚟嘈,話要錢唔要罐頭 喺大陸你有咁好福利? 罐頭都冇得你食啦!要錢唔要罐頭!!! 仲有嗰班話自己啲仔女輸在起跑線嘅新來港父母呀!要求政府資助課外活動,最好仲有得遊學???真係次次睇見喱啲新聞我都睇到O哂嘴?其實明知道自己生計都有問題點解仲要生仔呢?唔洗養咩?下下要求香港納稅人埋單? 好離譜囉!
你哋要怪香港人點解唔鍾意新移民就怪以上喱班人啦!真係討厭到一個點!

不過講到最令人火滾都係喱個香港政府! 自己嘅地方每日接收移民竟然冇審批權簡直荒謬到極! 大陸畀咩人入嚟都要照單全收! ???
大佬呀!任何一個國家接收移民都一定睇下你有冇一定嘅學歷同埋經濟能力啦! 如果限定咗你冇一定資產唔畀居留權你,我睇嗰每日150都幾難有機會入到嚟,更加唔會搞到我哋唔夠公屋住?
所以最抵死都係喱個政府! 仲有嗰啲本地廢老呀!幾十歲人你要鹹濕就叫雞啦,係都要娶個細你幾十年嘅落嚟幫你生仔,但明明你已經係退休年齡冇由何生產能力,結果又要香港納稅人幫你埋單! 香港真係多得你唔少?????

再講一次,每天150配額並不是叫移民,叫家庭團聚,冇可能香港人同內地人結婚而不准申請來港,你話香港冇地唔夠住,但政府發展新界東北,大嶼山填海做地又俾泛民反對,咁政府可以點?

強國地大物博經濟起飛,要團聚梗係北上好啦!洗乜走嚟同我哋香港人迫啫? 我哋啲屋好細唔啱你哋住㗎! 識住嘅一定喺大陸住啦!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

再講一次,每天150配額並不是叫移民,叫家庭團聚,冇可能香港人同內地人結婚而不准申請來港,你話香港冇地...
LOLOKKI 發表於 2019-02-04 00:29:51 原文
你咪傻啦,你估150個名額全部都係大陸人妻咩?仲有嗰啲父母嚟咗香港,佢哋已經年紀唔細嘅超齡人士,我見過有個成50幾歲落嚟同佢阿媽團聚嘅大媽呀!?50幾歲嚟到仲有咩生產能力呀請問?????
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #39 LOLOKKI

你講起泛民就火喇! 如果唔係民主黨嗰條蔡耀昌幫新移民打官司,嚟到香港係要住滿7年先可以攞綜援! 家陣一年就得喇! 泛民都唔係真心為香港人做嘢! 正港奸!!!!! ?????取消每日150我哋夠地方用根本就唔需要填海!本帖最後由 2siulai 於 2019-02-04 00:49:25 編輯

回應 #42 2siulai

唯一認同你就係呢点,泛民係垃圾,其他深層次問題不再在此討論爭拗,GOOD NIGHT.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖