香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » <重新開新帖討論>想申請擠迫戶調遷,我媽唔想變寬敞戶搬走
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我岳母住左10年以上,新界區
圍位喂 發表於 2019-01-15 18:34:02 原文
咁可以任選市區/新界/擴展,下年我估擠迫戶計劃應該有好多火炭駿洋邨,如果唔怕做開荒牛,相信以你密度應該有得選樓。我個人都覺得現在加名實際,除非你真係唔想跟外母長住
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實你地本身4人加埋媽媽先5個人,點計都係寬敞戶,點都要搬架喇; 加上宜家爸爸失蹤 , 你同哥哥都搬走左 , 間屋實際得2個人住 , 你媽媽仲好意思住間7人屋?? 其實你地又唔想同佢住, 佢冇可能唔搬囉 !! 宜家你一係就叫你媽媽同家姐搬返大陸 , 讓間屋比你地住 , 因為你比較有需要 , 而且家姐在大陸有屋 , 之後再搵區議員 , 社工 , 幫手搞轉戶主比你 , 咁可能會好 D !
2012年12月 G1319 擴展 2人
2018年5月中做審查 6月初去補文件 7月收合格信
8月初派迎東 8月中親身去拒絕
9月17日 S2 9月21日 S3 9月22日 S4
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咁可以任選市區/新界/擴展,下年我估擠迫戶計劃應該有好多火炭駿洋邨,如果唔怕做開荒牛,相信以你密度應...
cyster2007 發表於 2019-01-15 18:36:14 原文
雖然同岳母住始終都係有啲唔知點咁,但老婆同岳母住的確比同我媽、家姐住個陣少好多爭吵

其實你地本身4人加埋媽媽先5個人,點計都係寬敞戶,點都要搬架喇; 加上宜家爸爸失蹤 , 你同哥哥都搬走左 , 間...
helenlee8236 發表於 2019-01-15 18:41:20 原文
話說前幾年我媽個邊同一條邨同樣面積51.77嘅單位都係分配俾4至7人,但好似由上年開始變咗分配俾6-9人(我睇調遷單位名單發現),咁樣房署會否將我媽個邊列為優先處理寬敞户?

回應 #1 圍位喂

你個case其實最終都係要轉屋 只係早定遲...你外母講得啱 你地一家4口申請少極都要7、8年。照例應該你2公婆加大b申請時你就要除名架不過點都好 你外母果度大細真係唔啱小朋友住 我覺得你最好加名申請擠迫會好d,你媽住緊果度就遲下轉家姐做戶主 就算結左婚都仍然有公屋住 只係佢地會被安排轉屋!做左爸爸就要以小朋友同家庭行先 況且你聽完老婆講又唔會令到你媽冇屋住
分享 分享 讚好人數:1查看名單

話說前幾年我媽個邊同一條邨同樣面積51.77嘅單位都係分配俾4至7人,但好似由上年開始變咗分配俾6-9人(我睇...
圍位喂 發表於 2019-01-15 18:49:20 原文
除左你媽媽,家姐外,你阿哥有冇名?如果有,應該唔算優先寬敞戶
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

其實你地本身4人加埋媽媽先5個人,點計都係寬敞戶,點都要搬架喇; 加上宜家爸爸失蹤 , 你同哥哥都搬走左 , 間...
helenlee8236 發表於 2019-01-15 18:41:20 原文
唉,的確咁大間屋實際係得我媽同我家姐2個人住,但我地一話想除名搞調遷,我媽就話對間屋有感情,又話我地為咗住大屋趕佢地走,仲發我地悔氣話:如果你地為咗換大屋由得我地瞓街,你換得、住得安心嘅話,你咪去搞除名調遷囉,你咁大個人想做咩我都管你唔到㗎啦!
我老婆無意中聽到我媽咁講,所以都好嬲,話我媽自私,完全冇為2個孫著想,所以都不斷俾壓力我?
叫佢地搬返內地冇可能,因為我媽響香港有份好穩定嘅工,家姐個男朋友又係響香港,返內地就咩都冇晒,加上只係我哥內地有物業,佢遲啲都會結婚,所以又係唔得?本帖最後由 圍位喂 於 2019-01-15 19:08:13 編輯

除左你媽媽,家姐外,你阿哥有冇名?如果有,應該唔算優先寬敞戶
cyster2007 發表於 2019-01-15 18:56:25 原文
我哥仲有名呀,但我媽冇,驚如果轉户主就得返3個人名

話說前幾年我媽個邊同一條邨同樣面積51.77嘅單位都係分配俾4至7人,但好似由上年開始變咗分配俾6-9人(我睇...
圍位喂 發表於 2019-01-15 18:49:20 原文
都係計人均室內樓面面積

無戶籍屈蛇, 不包括在內

假設得返3人或以下在戶籍的話
房署好快就會安排搬遷

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/023016/index.shtm本帖最後由 baal999 於 2019-01-15 19:05:37 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

我哥仲有名呀,但我媽冇,驚如果轉户主就得返3個人名
圍位喂 發表於 2019-01-15 19:00:53 原文
你意思計埋你得返3個人?咁你一除名就要調遷了,唉我都明白你心情。不過我係你就先理自己小朋友,小朋友最重要

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖