香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 學校&教育制度 » 觀塘區+九龍灣區幼稚園概覽
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我擁有二十多年學前教育經驗,有需要我可以給你們意見。
劉樂汶 發表於 2010-5-13 11:30

我都要幫小葵搵定學校,請問如何入手?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔知小樹苗及潔心
邊間條件較好!
carriewwf 發表於 2010-5-12 21:51

小樹苗冇全日制

回應 12# 格古LOK

選了小樹苗,只餘下午班最後一個學位,所以即報佐!

一般幼稚園分上午、下午班及有部分會開辦全日班。課程由教育局監管。而學前班及全日班除了教育局監管外,亦被社福署監管。小樹苗幼稚園不是不想開辦全日班,只是社福署不批准,要開校後兩年才批准,陳校長亦無可奈何,唯有先開課兩年後再決定。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 11# bobocsk

我是彩盈邨居民聯會秘書,亦是盈富樓互助委員會秘書,你有時間可以到盈富樓互助委員會辦事處找我,或者逢星期三下午六時至八時、星期五下午四時至六時於盈富廣場,在我們開設的服務站見面詳談,因為在網上好難講得詳細。歡迎你隨時來找我,大家都叫我做樂汶。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  bobocsk

我是彩盈邨居民聯會秘書,亦是盈富樓互助委員會秘書,你有時間可以到盈富樓互助委員會辦...
劉樂汶 發表於 2010-5-13 18:53

先謝謝你樂汶,我是準彩樂居民,未搬來的,我搬到會來找你傾下計,另外問樣簡單d,小朋友需要太約幾大開始報幼稚園?因為我住呢區一出世就要報,我都報左,但依家又要搬先讀唔到

多谢!我亦係準彩樂居民,我仔仔係葵涌读K1,現時轉校,要入全日.唔知邊間好介紹?

回應  格古LOK

選了小樹苗,只餘下午班最後一個學位,所以即報佐!
carriewwf 發表於 2010-5-13 18:14

你住彩盈?

回應 18# 格古LOK

屋企人派了彩福

多谢!我亦係準彩樂居民,我仔仔係葵涌读K1,現時轉校,要入全日.唔知邊間好介紹?...
坤坤 發表於 2010-5-13 20:04

係葵涌讀開那間幼稚園k1?

葵涌同彩福距離,對小朋友來講真係好遠下,要轉校

但如果家長在荃灣這一邊返工,可以繼續讓小朋友在原校讀

放工後接小朋友後返家

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖