香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 公務員配額 » 2018/2019年度公務員公屋配額通告出了
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...193...253
支持鍵盤翻頁

我都係因為小小著數申請
hillside9 發表於 2020-04-23 17:30:31 原文
十年前首次攞宿舍,我老公申請過免按金,太耐嘅事,你提起,我才記得
戶口開咗,後補應該唔得喇
可憐公務員,上樓漫長血淚史:
外子1991年入職,2007年首次申請
2020年3月收18/19年度,石6配房信,年資已27碌
苦等十二年,少女變老女,黑髮變白髮,等到人都癲
分享 分享 讚好人數:0查看名單

感覺唔似,今日去自己家監工,CF話見到街坊望望下非善意,所以入伙後小心D
poohcat 發表於 2020-04-23 16:27:42 原文
我呢邊新樓,鄰居串串貢,都非善意。
第一次,撞正一個師奶買餸返嚟,木口木面冇出聲。

有2次,大家一齊等lift,搭lift,我望佢哋幾秒(一家四口,大仔約5歲),想開口打招呼,對方巴閉過誠哥,擰轉臉,扮睇我唔到。(可能人哋係豪裝4,50萬嘅富戶)

有1次我出LIFT,對方入LIFT(4次唔同一家人),都係唔彩人,好冷漠,D街隊咁憎我哋,我懷疑佢哋有上CYC呢度,估到我同佢哋唔同隊。

佢哋大仔得5,6歲,咁快上樓,我都冇諗過仇視佢哋啦。

其實同我哋做鄰居仲好,我哋條隊咁優質,起碼冇老綜,新移民,道友,南亞...咁品流複雜

唯一一戶,主動同我打招呼,只有我對面鄰居
分享 分享 讚好人數:1查看名單

30年前,我跟父母搬入全新Y型公屋,早入伙嘅鄰居主動嘹我哋,遲過我哋入伙嘅,輪到我嘹佢。

當年鄰居好NICE,主動介紹自己,又問我老豆貴姓?邊度搬嚟?

我同佢哋仔女全名,年齡,大家都知,又會互相參觀對方屋企。我老豆又鍾意叫鄰居嚟飲吓酒,傾吓偈。

而家D人完全唔同晒,點吓頭都費事,冷漠到核爆,係咪香港人嚟呢?

30年前,我跟父母搬入全新Y型公屋,早入伙嘅鄰居主動嘹我哋,遲過我哋入伙嘅,輪到我嘹佢。

當年鄰居好NIC...
10年苦主 發表於 2020-04-23 22:41:57 原文
同意,我果層貼住有人投訴話小朋友係走廊玩嘈同埋對人造成危險怕撞到,想當年我住舊邨同D隔離小朋友都係走廊玩都無比人投訴,依家D人咩都投訴一餐,我裝修時間依正規距唔會過法定時間又話我嘈,真係煩

同意,我果層貼住有人投訴話小朋友係走廊玩嘈同埋對人造成危險怕撞到,想當年我住舊邨同D隔離小朋友都係走...
poohcat 發表於 2020-04-24 14:07:15 原文
我諗投訴人都係新搬嚟冇耐,真正第一批老街坊,唔會咁冇人情味。

我諗投訴人都係新搬嚟冇耐,真正第一批老街坊,唔會咁冇人情味。
10年苦主 發表於 2020-04-24 17:34:52 原文
有多幾戶呢D人就煩

有多幾戶呢D人就煩
poohcat 發表於 2020-04-24 20:29:24 原文
或者向好方向諗:佢哋街隊非善意,又巴閉過誠哥,仲好啦,過年利是慳返!
佢哋生咁多,仔女又咁細,同佢哋熟絡,年年咁派,我仲蝕呀!

我哋條隊咁優質,我哋先係寶 本留言最後由 10年苦主 於 2020-04-25 19:38:25 編輯

或者向好方向諗:佢哋街隊非善意,又巴閉過誠哥,仲好啦,過年利是慳返!
佢哋生咁多,仔女又咁細,同佢哋...
10年苦主 發表於 2020-04-25 19:35:25 原文
如果同C姐咁岩咀形既做鄰居就好啦

回應 #1926 10年苦主

想請問有無人第一選駿洋,但已直接派到第二選擇?定要等駿洋入伙派埋淨返嘅,之後先有機會派駿洋或第二第三?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...193...253
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖