香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 學校&教育制度 » 我兒有自閉傾向
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

首先好多謝你地既回覆,我兒20個月大,不會說話.不會望人.喜歡轉動物件,伸舌頭.有齊自閉症特徵.不知如何是好....
tonylee88 發表於 2011-6-13 23:49:51

我朋友的兒子都係咁,但差唔多兩歲先發覺,係健康院測試時,先發覺佢聽覺有問題,及有少少自閉傾向,可惜發覺得遲,做唔到手術,而家帶耳機,聽到7-8成咋,說話發音都係麻麻地,請盡早向有關部門求助,越早知道治療機會越大~
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我有相關資料,可以教你怎樣做,但文字好難表達,你有時間我不介意幫你,你住三彩嗎?你到彩盈邨林亨利議員辦事處,我嘗試幫你,不用担心。你要電話預約,因為我不是經常在這裡,我是這裡的義工。

可給我辦事處電話嗎? My email: klnman168@yahoo.com.hk

我朋友的兒子都係咁,但差唔多兩歲先發覺...
MaggieWong 發表於 2011-6-14 10:43

兩歲都叫遲? 咁我點算...
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

VickYeung 發表於 2011-6-15 14:19

成人自閉症患者,可以去政府精神科診所求醫

你住彩盈,最近是去東九龍精神科中心

VickYeung 發表於 2011-6-15 14:19:56

你唔洗啦,醫返都晒藥費啦, 等我得閒教你講幾句,咩人都啱聽既說話啦!~

成人自閉症患者,可以去政府精神科診所求醫

你住彩盈,最近是去東九龍精神科中心...
敏carman 發表於 2011-6-15 16:18:36

你咁熟既,唔通你睇緊呀?

去健康院同姑娘講你BB既情況, 佢會安排做評估

你咁熟既,唔通你睇緊呀?
MaggieWong 發表於 2011-6-15 17:58

自閉症是精神科

觀塘區通常去東九龍精神科中心

我個仔細個時都有少少自閉傾向, 又係唔興望人, 初初帶佢睇醫生, 叫醫生寫封介紹信去大口環睇,
初頭幾次去, 個醫生叫我個仔畫幅畫佢睇, 從而講解佢個思想係咩一回事, 如是者去過幾次
次次醫生都只係問我佢喺學校點樣, 自覺進展不大兼嘥時間撲嚟撲去, 唯有靠自己,
多啲帶佢去人多地方, 例如公園, 入戲院睇戲, 等佢學習同人溝通, 又教佢好多應有禮貌, 一般人要識的事和物等等...  依家咁多年後, 佢已經同正常人冇分別, 只係轉數係慢人少少咁多, 問題唔大, 依家有時博咀仲好叻添!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖