香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 擴市3 想轉區問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

想問下..如果2人單位..有左小朋友..3人可否申請調去擴展市區(當擠迫戶)?
kenken133 發表於 2018-08-20 14:55:06 原文

大澳D單位偏大,以龍田邨一期嚟講,2人單位都係派2-4人嗰款
如果要以擠迫戶去申請調遷,我諗起碼要生3個
公屋申請編號: G1362000
2014年11月: 藍卡 新3
2016年09:月 新3 > 離4
2019年04月: 第一次審查 (同月通知合格),5月22日: S4,5月24日: 收信派大澳天寧樓
(特快: 2015年 P039000 / 2016年 P030000 / 2017年 P023000)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

咁如果我到時真係轉左區 去離島 而由1年半後真係見埋主任ok左 去配房隊 咁我到時係咪已經有綠表資格可以去...
Fong11231123 發表於 2018-08-20 15:05:36 原文

如果係為左綠表資格,唔洗要派房,好似S2定S3已經可以
2019年04月: 第一次審查 (同月通知合格),5月22日: S4,5月24日: 收信派大澳天寧樓
(特快: 2015年 P039000 / 2016年 P030000 / 2017年 P023000)

如果係為左綠表資格,唔洗要派房,好似S2定S3已經可以
manchars 發表於 2018-08-20 16:13:16 原文

Ching , 想問下係咪過左S1..佢S2就可以申請綠表資格証明書?
想問下見主任個時..會唔會問你乜原因申請離島公屋? (本人住在擴展市區) .
定如實同主任講會申請綠表?

我都係聽人講去到S2可以申請綠表資格証明書

我仲係S0,審都未審過,但我諗唔會需要同主任講會申請綠表,一來唔會有特別優待、亦唔會加快

我都係聽人講去到S2可以申請綠表資格証明書

我仲係S0,審都未審過,但我諗唔會需要同主任講會申請綠表,一...
manchars 發表於 2018-08-21 15:39:06 原文

我見師兄你都G1362xxx
但都未到s1 你轉左離島都等左一段時間 ?

我見師兄你都G1362xxx
但都未到s1 你轉左離島都等左一段時間 ?
Fong11231123 發表於 2018-08-21 15:50:29 原文

我2016年9月轉離島,都有2年
呢2年離島4人隊審左唔夠10000個號碼,所以估計起碼要多2年先到我

我2016年9月轉離島,都有2年
呢2年離島4人隊審左唔夠10000個號碼,所以估計起碼要多2年先到我
manchars 發表於 2018-08-21 15:53:48 原文

唔介意我問多少少問題
如果我審查完合格左 咁我係等上樓期間拎左綠表
咁就會延期上樓一年啦 之後如果我係當期去抽新居屋or綠置居
咁抽唔中 係咪要等一年之後先恢復返等上樓期呢?
咁之後我可唔可係等上樓期間再繼續申請綠表 再去抽下一期既新居屋or綠置居呢?

唔介意我問多少少問題
如果我審查完合格左 咁我係等上樓期間拎左綠表
咁就會延期上樓一年啦 之後如果我係...
Fong11231123 發表於 2018-08-22 12:17:31 原文

呢層我唔太清楚,我一心想住大澳公屋,無研究過呢個問題 (我連申請綠表會延期一年上樓都唔知)
Sorry 幫唔到你,我諗你出去居屋或綠置居個Page會多人解答到你

呢層我唔太清楚,我一心想住大澳公屋,無研究過呢個問題 (我連申請綠表會延期一年上樓都唔知)
Sorry 幫唔...
manchars 發表於 2018-08-22 15:59:07 原文

明白了 唔該曬
想問下師兄覺得大澳如何?
因為我都下定決心轉離島了
如果派大澳我都照會要
之後再慢慢儲下錢等有機會用綠表出返市區
咁我就係深水埗返工既
如果深水埗返去大澳最快1個半鐘可唔可能?個到啲公屋會唔會太舊 入伙時雖唔雖要大裝修呢?本帖最後由 Fong11231123 於 2018-08-22 23:43:05 編輯

...
Fong11231123 發表於 2018-08-22 23:40:12 原文

大澳生活係好舒服,環境好好,始終係鄉郊地方,亦因為係鄉郊,同時帶來好多唔方便,入面無超市無7仔,無娛樂,上網打機都係得PCCW 8MB寬頻選擇
我自己荔枝角返工,每朝6:30坐11號巴士出東涌,然後7:20轉E21,一般8:15左右就到,去深水埗再加10分鐘左右就差唔多
出入交通平日會簡單好多,但一到假期,東涌入大澳10:00開始就會多人,11:00左右第二個站就已經無位,相反大澳出去就3:00開始多人,4:00左右就開始打蛇餅
大澳公屋分一期二期,二期即係天寧樓,你3人申請,9成會派第一期,即係三層高嗰款,會比較舊,想住得舒服就要裝修
從網上圖片可見第一期內籠大概係點
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖