香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 公務員配額 » 申請公務員公屋疑問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

結婚後,男方應該要先刪除戶籍才可申請,詳情可問人事部。
我同你年資差唔多,審查時問過主任,主任話我年...
啱啱好 發表於 2018-06-06 12:08:02 原文

總之公屋/居屋戶籍
租嘅上咗樓至刪名
買嘅申請前刪名
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔係要入職起碼廿年, 先至可以申公屋咩?
roomho987 發表於 2018-06-06 18:16:49 原文

3年就得 20年係申請津貼啫

tsse 發表於 2018-06-07 09:24:39 原文

正確係2年已經可以申請
但有資格申請唔代表會派比你

近幾年如果係玩master pay scale既人工, 無廿年年資唔洗諗住會拎到公屋(有但機會但好微.新舊公屋也是)
(自己上ccgo睇番近幾年既公務員公共房屋配額(一般配額)啦)

不如考慮下申請居屋第2市場買賣資格?
單身也可以申請
反正新制公務員一生人只可以拎一次房屋福利
(見舊制好多同事低人工時拎公屋,高人工時綠表買居屋再拎津貼, 但新制無得咁玩lu)

正確係2年已經可以申請
近幾年如果係玩master pay scale既人工, 無廿年年資...
caincub 發表於 2018-06-07 10:47:07 原文

舊制同一個人可以拎完公屋, 再拎綠表, 買完再攞HPS嗎?
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

係,
銀行ok
男/女家都無咩所謂, 要同一個地址就得
但如果你想填男家地址(公屋)的話, 照理要除左你居屋...
baal999 發表於 2018-06-06 15:37:15 原文

唔該哂ching

唔係要入職起碼廿年, 先至可以申公屋咩?
roomho987 發表於 2018-06-06 18:16:49 原文

唔係2年咩??

總之公屋/居屋戶籍
租嘅上咗樓至刪名
買嘅申請前刪名
iwyk4 發表於 2018-06-06 20:50:35 原文

公屋/居屋戶籍可以上咗樓先刪名嗎??

tsse 發表於 2018-06-07 09:24:39 原文

申請津貼係房屋津貼嗎??

正確係2年已經可以申請
近幾年如果係玩master pay scale既人工, 無廿年年資...
caincub 發表於 2018-06-07 10:47:07 原文

即係新制唔可以拎完公屋之後再申請綠表嗎??
我完全唔熟悉....謝謝

申請津貼係房屋津貼嗎??
yanjunejune 發表於 2018-06-07 12:37:11 原文

係hps

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖