香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 強積金&勞資權益 » 最低工資=最少工資 ( 討論 )
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實最低工資原意係好的,可以保障低層人士,但政策太多漏洞....
分享 分享 讚好人數:0查看名單

工資定得太低,根本唔係保障
winwinwin 發表於 2011-4-3 11:25

就算定$33,d無良老細又會諗縮數

除非工資定$50以上喇

咁就皆大歡喜

其實最低工資原意係好的,可以保障低層人士,但政策太多漏洞....
MaggieWong 發表於 2011-4-3 11:28

不是漏洞太多,而是香港環境唔同,還未具備最低工資的條件。
性格决定命運,選擇决定人生。
生命就是本錢,命運就是賭注。

不是漏洞太多,而是香港環境唔同,還未具備最低工資的條件。
趙生 發表於 2011-4-3 13:01

我覺得係勞工法例太落後不能配合~

其實最大問題在政府,現今最多外判亦是政府,外判=層層掠水,一單工作幾班人賺錢一班工人養幾班上頭老細岀咗問題又互相瀉責.  死未!!!!!!!!

最低工資實施,今日睇過各大超市,貨品價格已經貴左少少

其實好多公司都係咁,以我呢d服務行業,公司請個part-time,時薪都係得個35,食個飯都唔夠,so sad!!

商人話

最低工資即時俾最少工資你,我可以扣你飯鐘錢,可以唔再俾有薪假你,13個月糧當12個月糧,仲可以計入$2...
dv-oto 發表於 2011-4-2 17:52:54

廿蚊張依家都仲可以做議員
證明最低工資都仲係訂得太低

我都冇言,希望僱主有良知.....~
MaggieWong 發表於 2011-4-2 19:36:50

其實都仲有良知僱主的
但佢地一樣要交租...
除非係自置物業
香港個問題根本主要唔係工資
而係租金

其實都仲有良知僱主的
但佢地一樣要交租...
除非係自置物業
香港個問題根本主要唔係工資
而係租金
KKHC 發表於 2013-6-15 02:40:16

有建地

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖