香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 轉左S1又未審既朋友會唔會轉市區?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

轉左S1又未審既朋友會唔會轉市區?
  房委會發言人說:「由於未來兩年市區公屋的預測供應量增加,小組委員會委員同意應可讓更多申請者把公屋選區改為『市區』。」

發言人補充說:「申請者可隨時恢復其原來的公屋選區,或改選其他非『市區』公屋選區,並可保留其原有的登記日期。」

2018年5月2日(星期三)
香港時間15時50分

http://www.info.gov.hk/gia/general/201805/02/P2018050200638.htm本帖最後由 klaire 於 2018-05-03 15:03:53 編輯
單選投票 共有 19 人參與投票 查看投票者
15.79% (3)
73.68% (14)
0.00% (0)
10.53% (2)
您所在的用戶級別沒有投票權限
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔會
安居樂業,身體健康,出入平安!

唔會
samwong88882001 發表於 2018-05-03 15:24:00 原文

你唔怕滿東呀?
我小朋友就升小學,我怕.......

亞婆跑步啦,同擴市88,雖然超鍾意碩門,但都唔會博啦,驚房署玩野幾時轉返黎都要食一次滿東,不如留曬3次比市區
擴3 G13226,13年2月藍咭,18年5月29s1,6月26轉市3
19年8月10首派興民拒絕,8月30二派秀茂坪秀旺

我唔怕滿東,我尋晚睇過房署網個輪候號碼…我而家唔轉今年可能上到滿東…我轉就要等多兩年或者唔止…我而家租緊私樓租約去到19年十月…萬一轉市區我19年十年之前上唔到樓我咪又要同業主續多兩年約…點頂呀…所以轉市區對我黎講有辣有唔辣…等多兩年有得住市區,唔等就要住山卡拉咁遠…
2011年11月 收藍卡非長者一人申請 (U-028)
2013年唔記得咗幾月加名~~轉擴2 2013/03(G1324-G1326)
S1:29-05-2018 / 收信:20-06-2018 / 審查:28-06-2018
S2:13-08-2018
S3:16-08-2018
S4:21-08-2018…23-08-2018正式收信派低中層滿和樓,接受配房
S5:15-12-2018…正式結束輪候
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #4 mike929
擴3
G1310

我唔怕滿東,我尋晚睇過房署網個輪候號碼…我而家唔轉今年可能上到滿東…我轉就要等多兩年或者唔止…我而家...
Wing1123 發表於 2018-05-03 16:04:14 原文

點使等多兩年呀,你諗下市2都派到1300左右,但1300後有部份號碼係擴市同新界已經上左樓啦,實際可能冇一半人丫
擴3 G13226,13年2月藍咭,18年5月29s1,6月26轉市3
19年8月10首派興民拒絕,8月30二派秀茂坪秀旺

我唔怕滿東,我尋晚睇過房署網個輪候號碼…我而家唔轉今年可能上到滿東…我轉就要等多兩年或者唔止…我而家...
Wing1123 發表於 2018-05-03 16:04:14 原文

現轉市區的,估計避滿東多,如唔怕滿東趕上樓 機會很大,到碩門又可能情況不同。
市3 G13230   終極四派 18/10/19 取匙 石硖尾美菖樓高層 結束6年9個月輪候編配階段。

回應 #3 klaire
係都審查合格先轉啦,未審查轉,你到時後悔,轉擴展又要審查,玩咩,博石門都黎唔切
2013年3月
拒絕滿東8/8s2

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖