香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 第2次派大澳舊邨翻新單位.......
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

如要女一齊住就好好同佢傾掂數,最後一次要轉區,就要預咗佢派乜單位都要了
離4 G1333
2013/8 收藍咭
2016 由擴4轉新4
2017/7/1由新4轉離4
9/20 審查
10/30 S2
11/13 收到合格
11/20 S3
11/21 S4
11/29 拒絕了第一次派彩
2018/1 派天寧樓
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如要女一齊住就好好同佢傾掂數,最後一次要轉區,就要預咗佢派乜單位都要了
3bchan211 發表於 2018-02-02 22:40:06 原文

實在話,如果你有看樓主過往的回覆,樓主前後矛盾。
之前又話唔要大澳,之後又話考慮天寧樓。
到最後又派到舊邨,又話個女會自己出面夾租。
咁房署就算真的派天寧樓俾樓主,個女都是會搬出去。
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

回應 #22 Thomascyk

第一次已講了9月會超入息和女兒吾會搬大澳....9月之前搏到其他屋當然好.....最好我和女可以一起住....

如果搏吾到....拎左屋我自己住好過無....第日讓女買居屋....就算自己住.....天寧樓當然好過舊邨.....搏吾到無辨法.....本帖最後由 mandyyeung 於 2018-02-03 14:34:56 編輯本帖最後由 mandyyeung 於 2018-02-03 14:35:19 編輯

回應 #22 Thomascyk

還有.....搏天寧樓也是別人建議的....
我問你梅窩有無屋....你又吾答....原來無2人單位的...
其他地點的屋死過人冇升降機....我也會要的.....
吾明你點解一直針對我......

回應  Thomascyk
還有.....搏天寧樓也是別人建議的....
我問你梅窩有無屋....你又吾答....原來無2人單位...
mandyyeung 發表於 2018-02-03 14:52:10 原文
首先,無人要針對你。只是呢度不少人覺得由你一開始轉離島開始,派到大澳又唔唔鍾意,又講到個女明言你一住大澳就即搬出去住。
你又怕個女搵到份工會超額,我們才叫你要大澳。但你似乎無動於衷,甚至覺得我們逼你咁。
到你拒絕後,H兄在其他文都覆咗話梅窩、長洲、坪洲無單位,我為何仲要同你回覆呢。
你倒不如反問下你係想個女同你住,還是想個女獨立出去住先,才決定第三次派屋的去向好過。
09/12擴展1人。

回應  Thomascyk
吾會再等離島了....
Tina說金坪邨雅寧苑都沒有2人單位.....剛看到原來銀灣邨都無....
...
mandyyeung 發表於 2018-02-01 19:28:13 原文
銀灣邨係有1至2人單位的設計,197平方尺。不過都係冇空置的。
09/12擴展1人。

回應 #12 mandyyeung

同人合租真係要諗清楚,同夾租者夾唔夾到都係問題,你宜家兩難的,若將來有可能變擠迫户先有可能搬離大澳
離4 G1333
2013/8 收藍咭
2016 由擴4轉新4
2017/7/1由新4轉離4
9/20 審查
10/30 S2
11/13 收到合格
11/20 S3
11/21 S4
11/29 拒絕了第一次派彩
2018/1 派天寧樓

我又係派大澳,決定轉區﹗真係冇得急,浪費機會﹗

乜公屋原來可以同非戶籍既人仕合租架? 幾好咁喎。 同埋樓主當渡假屋都唔錯。 

回應 #29 RunningMan

人地講個女出去租私樓呀   公屋合租?坐監喇  當渡假屋?收樓+永遠唔可以申請喇

樓上又多個派大澳 大澳D單位真係多到租極都唔租出
本帖最後由 hereiset1993 於 2018-02-16 19:29:16 編輯本帖最後由 hereiset1993 於 2018-02-16 19:30:29 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖