香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 離島 » 是否真的沒空單位.....
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

岩岩先知有呢樣野睇,但點解我見到新界北區其中一個屋邨有成100個單位空置但又吾派比輪候者既??
G1265(4人新界)2010/9取藍卡
2012轉4人,2017/6見主任
2017特快no.9xx,10月11揀樓(冇去)
2017/11/21 S2,2017/12/1 S3,2017/12/4 S4
2017/12/8收信派欣田(綠田)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

應該係多個屋邨有一百個吉左既單位,但點解吾派比人,連特快都吾見有既?
G1265(4人新界)2010/9取藍卡
2012轉4人,2017/6見主任
2017特快no.9xx,10月11揀樓(冇去)
2017/11/21 S2,2017/12/1 S3,2017/12/4 S4
2017/12/8收信派欣田(綠田)

回應 #12 seemoyee

100個係約數 大概50個以上啦

房署點解留D單位冇派 可以有好多原因

房署每年淨回收7000個單位 但派屋速度反映唔到

不過淨係大澳400個單位都有50個空單位以上本帖最後由 hereiset1993 於 2017-12-05 01:41:30 編輯

等派第2次好心急吖.....去房委網看了看.......
梅窩長洲今年10月已經全部租出去...是吾是真的..?
1324如果...
mandyyeung 發表於 2017-12-04 18:10:55 原文

都話左只有大澳囉,最快上樓目標,如果你等得先轉新界

到時超額取消公屋都無法架,因為你唔要大澳

岩岩先知有呢樣野睇,但點解我見到新界北區其中一個屋邨有成100個單位空置但又吾派比輪候者既??
seemoyee 發表於 2017-12-05 00:14:40 原文

我夠見到蘇屋邨有100個單位剩啦

之前已經答過你……
我覺得你number如果o係新界/擴市就2018年第4季-2019年上半年應該有機會上樓…
但如...
LittleTina 發表於 2017-12-04 22:51:27 原文

見到你真好Little Tina, 我有啲嘢想請教下你 ,我睇過呢份表我唔係好識睇, 想代家人問,佢地係新3,2013年8月藍咭(1333), 前面大約仲有幾多個新界3人下年你會審查嗎 ,下年特快有機會嗎?( 佢哋唔介意屯門大興都冇所謂), 最緊要快啲上到樓平啲租。
G1263 新4
2010年10月拎藍咭,2017年5月24日審查見主任,10月3日轉S2
10月19日轉S4,10月21日收信派喜田樓(超高)
2016年特快20xx
2017年特快8xx

LittltTina,如果真的咁急需間公屋,又唔想個女出嚟做嘢會超額,根本一開始就應該大澳個單位。
Thomascyk 發表於 2017-12-04 23:30:16 原文

咁又冇咩所謂ge, 距離佢個女做野都仲有最少7個月, 搏埋淨返1-2次都應該搏得切ge
正常情況下7個月點都有機會再收到第二次偏配啦…搏到好彩咪有其他離島囉, 冇咪大澳囉…應該未至於連大澳都冇埋ge…
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

見到你真好Little Tina, 我有啲嘢想請教下你 ,我睇過呢份表我唔係好識睇, 想代家人問,佢地係新3,2013年...
Gobybryanchun 發表於 2017-12-05 08:06:48 原文

2013年8月, 即係話截至2017年6月時係排左3年10個月, 都未夠4年吧…
o係2017年6月的時候, 最少仲有3000個新3 o係佢前面係一次樓都未派過ge
3000呢條數都計唔到果d包含凍結時段的申請, 同埋當時排左3年11個月-4年的都計唔到入去, 另外派過第一次而仲等緊第二三之的新3都冇計到入去…
就當欣田果度, 加加埋埋去到依家12月頭派多左1500個都好, 點計前面都仲有1500個新3啦…

其實就係非非非非常唔樂觀ge, 因為新界o係欣田之後根本就冇新樓……一定會去得慢……
睇返2014年的安置情況分析…呢年冇新樓落成, 新界先得210個新3申請上到樓…2015年果份包左有祥隆圍少少新單位, 就有490個新3上樓…
2016年果份, 有洪福大量一房單位…先至有1800個新3上樓
最新2017年果份, 就應該係朗晴朗善寶鄉…加加埋埋全年得1100個新3上樓…
就算再比放寬市區, 對新3隊的影響可能都係一般(通常有意欲轉市區的一早都會揀擴展市區而非新界)
比到盡前面多左一半的人轉左區走左又如何……黎緊冇樓年每年可能得返幾百個新3上到樓…幾時先去得到g1333?

個人覺得, g1333, 你要快上樓的話, 分分鐘轉擴市仲會有希望啦…
起碼係有新樓, 條隊會叫做識得郁, 新界冇新樓…條隊就唔點樣郁…
下年特快我都覺得機會唔大…再下年就差唔多

btw, 再有問題可以pm問我, 不建議o係人地個主題度咁樣叉開話題本帖最後由 LittleTina 於 2017-12-05 08:39:11 編輯
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒
分享 分享 讚好人數:1查看名單

擴2- G12893xx
s1-Nov 2011, s2-Nov 2013,
s3-15/08/16, s4-18/08/16, 20號收信派映泉, 07/12/16派匙

[quote]2013年8月, 即係話截至2017年6月時係排左3年10個月, 都未夠4年吧…
o係2017年6月的時候, 最少仲有3000個...
LittleTina 發表於 2017-12-05 08:38:22 原文[/quote 明白了,吾該你先.真係唔好意思喺人哋度請教你, 但係我唔識私底下點樣pm你,可否再教一教我
G1263 新4
2010年10月拎藍咭,2017年5月24日審查見主任,10月3日轉S2
10月19日轉S4,10月21日收信派喜田樓(超高)
2016年特快20xx
2017年特快8xx

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖