香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 公務員配額 » 2017/2018年度公務員公共房屋配額 (附錄 III and V)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...89...160
支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #868 hcsee2007

請問年資幾耐幾人

好奇一問,如果第一次派樓唔要,可唔可以同主任提下想要邊邊村,多數會唔會幫?
ahynicole 發表於 2019-01-15 16:35:49 原文
主任應該幫唔到D乜, 至多咪比你在拒絕文件上寫低你想寫o既內容
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

除非有社工+醫生信證明你家庭有特別需要去住某區,否則一律電腦派彩。
水晶風箏 發表於 2019-01-15 22:21:37 原文
公務員配額有此機制的嗎
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

請問暫定信是否只會出一水?
08/2013-MPS-2人
22/23: 暫配第二選 - 九龍二(九龍西)翻新
首派:橫頭磡邨 - 2-3人單位低層 (22.5平方米)
3月頭暫定接受, 等待翻新工程完成後入單位參觀後再作決定

公務員配額有此機制的嗎
baal999 發表於 2019-01-17 17:00:30 原文
有,因我打電話去房署公務員公屋組問可否要求輪候指定屋邨,對方咁答我。

回應 #885 Yuriyuri

之前問話半年到九個月有等二水不過一定少好多

回應  Ham908

我等港島翻新,,, 咁咪又要等半年.......... 分分鐘等到年尾派18-19年度都未派到的話, 係咪...
Tammy118 發表於 2019-01-15 16:41:21 原文
係呀,要等半年呢個答覆房署職員都係好in general咁答我,並無問我攞編號之類。佢個口吻係"答唔實你嫁,大約半年內啦。"

希望快d知道派邊條邨。如果睇完第一次唔岩又可能有排等...
btw申請3人單位
分享 分享 讚好人數:1查看名單

暫定信已收,過左兩星期,有冇人已收到確認信呢??好心急

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...89...160
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖