香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 是否認同成立業主立案法團後, 在大堂增加冷氣?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我哋而家住緊既公屋大堂,咪又係呢d設計,冬暖夏涼,好通爽。。。我果度好多公公婆婆,夏天落地下坐,同大堂保安吹水抖涼。。。開風扇真係好足夠。。。開冷氣真係好嘥錢!。。。人哋好多地方都諗吓點樣節能慳錢。。。搵錢好辛苦,我自己都冇開咁多冷氣
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #10 melodychan2016

咁荀?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #12 Carmen01

我無佢哋咁富貴,我不贊成

應要佢哋贊成嗰班俾埋
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Carmen01
我無佢哋咁富貴,我不贊成
應要佢哋贊成嗰班俾埋
melodychan2016 發表於 2017-10-08 22:53:47 原文

呢d唔係富唔富貴,係有冇價值既問題。難得本身冇冷氣,已經慳返左一大筆維修保養等等費用。。。呢度又唔係豪宅,何必要打腫塊面,走去充闊佬呢!
分享 分享 讚好人數:5查看名單

我覺得冇咁嘅需要,每日返工放工來回最多都係停留兩三分鐘
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我諗好多人覺得大堂裝冷氣好似屋企裝冷氣咁簡單.求其買部分體式就可以.
其實牽涉好多.請參考以下資料:
在大堂安裝冷氣,必需選用合適的防火物料,以覆蓋外露的冷氣管及電纜....等等
法團如計劃在這些地方進行改善工程,須聘請專業及註冊的工程顧問.每一項都有機會中伏.牽涉利益集團.
如果我揀,租幾台涼風機好過.起碼冇乜要求,唔洗裝線裝喉,有問題就唔租.日後唔洗支付龐大維修費用.
沒有解決不到的問題,只是你有沒有心解決。
沒有不可說謊的理由,只是你繼續想被矇閉。
分享 分享 讚好人數:9查看名單

我諗好多人覺得大堂裝冷氣好似屋企裝冷氣咁簡單.求其買部分體式就可以.
在大...
naqnaq 發表於 2017-10-09 10:13:11 原文

非常支持你!多謝你講得咁好,咁清楚。總之,我明白涉及投標或集團利益,咁就會變得唔簡單。。。你有張良計,我有過牆梯。

在大...
naqnaq 發表於 2017-10-09 10:13:11 原文

接觸過無數苦主的香港業主會會長佘慶雲直言:「十幢樓,十幢都圍標!」這無非因為現行維修工程缺乏監管,過程欠缺透明度,令到不法的管理公司、顧問或承建商有機可乘,業主們遭任意魚肉。
http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20111119/15815117本帖最後由 mimemike85 於 2017-10-09 11:18:00 編輯

回應 #9 carriewwf

同意

點解大堂裝冷氣咁重要?變成首項討論項目?
我覺得攪好漏水、治安、養狗問題重要啲!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖