香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 搬入景泰後,慳唔少交通費同時間
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  ckh3111
港鐵越來越迫,又多大陸人,唔守秩序,很討厭
melodychan2016 發表於 2017-09-01 12:17:30 原文

但返工過海真係要搭港鐵,我搭過港鐵、紅隧116巴士、東隧671巴士去北角,都係港鐵最快同最密。671應該同港鐵差唔多時間,但問題係班次太疏,撞正係城巴班次更加無得知幾時有車。116就係最慢,除非你去灣仔銅鑼灣,否則唔會考慮搭佢去北角。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

G13230XX-2 2013年1月申請,苦等7年11個月,特快揀樓葵涌邨,11月16日正式收鎖匙,畢業了!
擴3+2(ADHA) - 2019年11接受申請指定地區
2019年8月首派葵涌邨夏葵樓1樓
2020年10月特快揀到葵涌邨中層單位

回應 #1 ckh3111

上星期有日,喺荒島出發,自己晏咗出門口,見948X無位坐企晒喺度,無追車,遲2分鐘搭248M轉港鐵,喺港鐵迫咗很多很多,喺香港站行去中環站人多到,又塞到勁慢,又無樓梯,又無路可行快啲,8:55到上環站,很火;如果搭948X,8:38已到上環站,坐巴士可以快過港鐵

之前返金鐘,喺青衣站出發返金鐘,正常計,搭港鐵喺香港站行去中環再轉返金鐘係快,但而家香港站至中環係勁迫人,無得行快,所以會喺荔景站轉荃灣線往金鐘,計過時係一樣,洗乜喺香港站迫人

我夜晚上去景泰睇裝修,我搭101有位坐,唔洗迫港鐵,價錢又便宜啲
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #11 ckh3111

有無就8:15前出閘

回應 #11 ckh3111

但是,鑽石山站暫時應無咁多人,遲啲大磡村起好公屋,實勁迫,不過也幾年後……

Congratulations

回應  ckh3111
上星期有日,喺荒島出發,自己晏咗出門口,見948X無位坐企晒喺度,無追車,遲2分鐘搭248M...
melodychan2016 發表於 2017-09-01 12:37:32 原文

我想講就算巴士有位坐,可靠性都低過鐵路。你覺得「荒島」搭地鐵過海唔方便,因為你去青衣站係要駁一程巴士,呢度都嘥咗時間,換轉你住長安長發,唔使駁車就直接搭地鐵,效果又唔係你咁講。

好似我以前住「郊區」,唔想搭班次疏的巴士返去,先搭地鐵去葵芳,落咗地鐵仲要轉巴士上,萬一巴士站無車,又要等餐懵,最終都唔快得好多,但車費仲貴過搭一程班次疏的巴士。

回應  ckh3111
但是,鑽石山站暫時應無咁多人,遲啲大磡村起好公屋,實勁迫,不過也幾年後……
melodychan2016 發表於 2017-09-01 12:43:56 原文

到時啟德站都通咗車啦,我地都唔使再用鑽石山站。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  ckh3111
有無就8:15前出閘
melodychan2016 發表於 2017-09-01 12:39:40 原文

未試過,都會票未用晒。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖