香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 情感世界 » 接受伴侶最多相差幾歲? 街坊:無謂老牛食嫩草
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

接受伴侶最多相差幾歲? 街坊:無謂老牛食嫩草

喺呢個姊弟戀、爺孫戀、乜戀都變得越來越平常嘅世界,香港人對跨代戀嘅接受程度有幾高?記者到各區街訪,究竟大家可以接受伴侶最多相差幾多歲呢?

一般而言,大部份年輕人可接受比自己大或細五歲左右,但被問到假如對象係古天樂、朱茵、溫碧霞甚至謝賢呢啲年紀較大嘅明星,佢哋都情難自禁笑出嚟,仲話:「正呀!」但至於可唔可以接受,結果就參半。

而老一輩當然都覺得跨代戀正啦,但最後佢哋都會為後生着想,仲話:「無謂連累人啦!」總括而言,乜年齡嘅人都認為愛情同年齡無關係,最重要係真正嘅關心,唔好計較邊個蝕底定得益。

記者:黎雋宇

王小姐認為假如對方仰慕自己又肯照顧佢一世的話,都會接受婆孫戀。(蘋果日報)

許小姐聲稱可接受八十歲嘅謝賢。(蘋果日報)

聲稱有十幾位「中」女朋友嘅文先生,都想認識吓二十歲女士。(蘋果日報)

分享 分享 讚好人數:1查看名單

幾多歲唔係問题,最緊要係伴侶接受

G12836XX 市2人, 11年09月收藍卡, 12年10月由擴展轉左市區, 13年9月由市區轉擴回擴展,16年3月由擴展轉回市區(暫緩)
step 1:13年9月30號
step 2:13年12月18號
step 3:16年7月20號 (12:00AM)
step 4:16年7月22號 (12:00AM)
27/07/2016 安達邨
分享 分享 讚好人數:0查看名單

5同年龄……有5同需要!

尼情我愿
命裡有時終需有,

命裡無時莫強求。

最緊要專一,年齡不是最主要既問題

2010年10月藍卡。擴3 编号G1263xxx。2014年3月審查(合格)。2015年3月第一次。預派水泉澳喜泉。(接受)。7月取匙。

最緊要大家都接受到同唔理其他人嘅非議囉!
擴3轉市3,G1291xxx,12/12/11藍咭,10/12/13審查。6月2日派第一次順安……拒絕!2018年1月8日轉S4,希望派到適合我哋嘅單位!1月10日收信派居泰樓……5月17日終於攞匙收樓  (^ω^)

有銀幾大都得喇
大媽吾好隨地屙屎。屙完屎要抆屎。 香港太多人。大陸佬  大媽吾好黎喇
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖