香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 我可以點?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

房署無列入特殊情況單位,可能由於非死於屋內。

事到如今,我認為不要想太多,開開心心住新居吧。
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

正常房屋處會講明
1306⋯市3
17年11月派迎東,拒絕
轉市3
9月12轉s3
9月20轉s4
9月21派安泰
結束六年半漫長等待,謝謝大家一路以來相陪

回應  陳家大小姐
   唔問了。我想通了,我已經搞掂裝修 呢兩日送緊傢私。既來之則安之,唔唸甘多了。我...
siumanluo 發表於 2017-06-20 13:14:48 原文

,祝生活愉快!
G1323xxx
擴展2人
碩門

...
siumanluo 發表於 2017-06-20 13:19:52 原文

好開揚,夠光猛!

搬入去住前去找法師做功德, 拜四角, 其實正式是拜5角.
可能唔係屋內死掛, 我估所以唔講囉.
我去簽約時主...
momomomopig 發表於 2017-06-20 09:36:55 原文

網友,你好!大家不坊交流一下好嗎?

你話 :「 拜四角,其實係正式拜五角 」呢兩句說話。

我都試過幾次新居入伙,無論一手樓,或二手舊樓,我都照足一貫做法,入伙前拜四角。每次我都去香燭鋪問清問楚,費時自己記漏或做錯。賣香燭既人教我 :「 拜四角,係要拜五方土地 ( 東、南、西、北、中 ),要買五份香燭,四角衣,生果,花生,糖,等等等..... 依程序咁拜,東、南、西、北、中,五個方位。」

香燭話係拜四角,確實係拜四個角落,加埋中間「 東南西北中(五土)」。冇五角既,五角係唔啱。。。拜四角係入伙前拜既,入伙後就會拜土地。你哋睇吓地主公塊牌寫 :「五方五土龍神」。。。因為住新屋時,你間屋起既時候,或者裝修,會驚擾左五方土地,所以入伙前要拜,同五方講聲。入伙後,祈求出入平安,家宅好,就要每日同五方土地上香。

詳細祭品,以及拜神程序,請各位問賣香燭既人,不要以我做準。

香港以廣東人居多,所謂各處鄉村各處例,未請教你講「 拜五角 」係邊處鄉下?或者係有咩特別呢?《 不喜勿插!大家交流分享!》

搬入去住前去找法師做功德, 拜四角, 其實正式是拜5角.
可能唔係屋內死掛, 我估所以唔講囉.
我去簽約時主...
momomomopig 發表於 2017-06-20 09:36:55 原文

有人叫「 拜四角 」或者係「 拜五土 」

我搵到麥玲玲師傅既網頁,同我請教既香燭講既十分相似。教人點拜四角五土,入伙前拜四角,入伙後拜土地公神位。

http://blogcity.me/blog/reply_blog_express.asp?f=7H7SKH4KWK132667&id=168994

無事既,問多幾個鄰居
擴3 13122xx
3/2017 s1,5/2017 s2 , 6/11/2017 轉市3 ,9/11/2017暫緩,15/2/2018 s2 , 8/9/2018 轉擴3 , 12/9/2018 s2 ,
26/9/2018 s3 , 2/10/2018 s4 , 4/10/2018收信碩門,感恩

回應 #106 mimemike85

我都係去香燭鋪問, 我話要拜4角, 佢就話連中間個位共5角, 唔知啊香燭鋪講的!
5份香燭, 5份肉, 5個生果, 又衣紙...... 等等
G1280xxx  新3
2011年7月x日 拎藍卡
14年9月8日 審查
16年7月26日 轉STEP 3
16年7月28日 轉STEP 4 (預派朗善邨)
16年10月14日 揀特快
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #99 siumanluo

嗯,
2011年3月藍卡G1273市4 2018年1月4日見到轉s1  轉s2   2月8日收合格信,3月29 S3 4月4 S4 4月7號收信派安泰邨德泰高層

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖