香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 房署強制寬敞戶遷細屋
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...22
支持鍵盤翻頁

敏 : 唔好介意我講野比較直接,妳太自私太過份啦!!
妳有冇諗過而家有好多人一家四口迫係個佰幾呎既單位度住呀!
有幾多4人家庭等到頸都長都未上到樓,就係因為妳呢種人!
妳知唔知有幾多人係度捱緊貴租同生活得幾困苦呀!
妳就剩係諗自己,妳一個人要霸住個三佰幾呎嘅單位!有冇搞錯呀!
仲有呀,單親家庭唔係大哂架!有咩咁大不了呀?
我細細個都係單親家庭長大架!
仲有妳講到咁巴閉話交得起租就得,唔係妳交得起就要比個大單位妳住架!
至於妳話個幾只龜我都廢事講啦!
敏,做人嘅野要過到自己仲要過到人呀!!
分享 分享 讚好人數:38查看名單

回應 1# MaggieWong
分享 分享 讚好人數:0查看名單

敏 : 唔好介意我講野比較直接,妳太自私太過份啦!!
妳有冇諗過而家有好多人一家四口迫係個佰幾呎既單位...
mikemike1105 發表於 2011-5-5 15:28:45

你要CLICK佢帖中的"引用"佢先會睇到~
分享 分享 讚好人數:1查看名單

唔該妳呀Maggie,不過其實佢睇唔睇到都冇乜所謂,
因為我知道就算佢睇到佢都一定唔會認同我嘅講法,
佢一樣唔會覺得自己唔啱,因為佢係一個自私自利嘅人,
只不過係因為我睇到佢發嘅帖而感到好憤怒!
香港就係有好多好似佢呢種咁自私嘅人而令到好多人都上唔到樓!
分享 分享 讚好人數:12查看名單

唔該妳呀Maggie,不過其實佢睇唔睇到都冇乜所謂,
因為我知道就算佢睇到佢都一定唔會認同我嘅講法,
佢一樣...
mikemike1105 發表於 2011-5-5 16:12

唔係我自私

我為我弟弟而擔心

佢而家都係住緊原本個單位,佢點我唔知,係呢度唔方便講

因為論壇太過容易搜尋資料了

而家究竟係妳細佬定係妳要搬去細d嘅單位?
仲有妳細佬係咪要瞓街?佢今年有幾大,有咩好擔心??

而家究竟係妳細佬定係妳要搬去細d嘅單位?
仲有妳細佬係咪要瞓街?佢今年有幾大,有咩好擔心??...
mikemike1105 發表於 2011-5-5 18:23

我媽咪兩年前去世

弟弟係收到通知要搬,但我唔知佢而家點

我只是擔心佢住住下要搬另一個單位唔知點,又未知係未原邨安置

回應 27# 敏carman

敏:首先同妳講聲對唔住,我之前既說話係比較直接左D,希望妳唔好介意!
我會明白妳係會擔心妳細佬,但我諗妳細佬都應該係成年人,房署要求妳細佬
調遷去一個細D既單位亦有佢地既道理,基本上妳細佬亦唔可以唔遵從,
我亦明白住開一個屋村同住慣左個單位突然要搬一定會有D唔慣,
但做人係唔可以咁自私而唔理其他人的需要,其實我諗妳細佬係一段事間就會習慣,
就當係幫下其他有需要既人啦好有?!

回應  敏carman

敏:首先同妳講聲對唔住,我之前既說話係比較直接左D,希望妳唔好介意!
我會明白妳係會...
mikemike1105 發表於 2011-5-6 00:55

我弟弟的事我唔知,只是擔心而已

換轉係我,我一定難以適應調遷的環境,因為我自出世起已居住葵芳邨(三十多年,重建戶至今)

試從我的角度想,調遷對我來說是公平嗎?

好遺憾的講…公平係要睇相對既,就係天秤既另一邊(就係一大班等上樓既人…)
唔會係只睇個人…只從你既角度去想,就已經唔係公平了…

唯一可以講係調遷既原因合唔合理…不管你想調定房署想你調遷,
基本上只能話一人住一人單位是合理,4人住4人單位都是合理…其他就要睇下你係咪有特殊須要…
(感情係唔可以用泥計算合唔合理)
分享 分享 讚好人數:8查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...22
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖