香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 房署強制寬敞戶遷細屋
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

34平方米

我個單位好似34.幾平方米

2個人

唔會搬細屋掛?
敏carman 發表於 13/10/2010 12:25

人均超過34先搬wor,
即係除開之後一人有34平方米
你係一個人34定兩個加埋34?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

人均超過34先搬wor,
即係除開之後一人有34平方米
你係一個人34定兩個加埋34?...
ZzzLAZYzzZ 發表於 2010-11-14 10:51

整個單位34.幾平方米

2個人

整個單位34.幾平方米

2個人
敏carman 發表於 14/11/2010 13:58

咁唔會迫遷
我而家對面都有對母女同你情況差不多, 兩個人住一房單位, 房署批左你就ok
放心啦

壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

咁唔會迫遷
我而家對面都有對母女同你情況差不多, 兩個人住一房單位, 房署批左你就ok
放心啦 ...
ZzzLAZYzzZ 發表於 2010-11-14 15:58

母女同父女

應該是一視同仁處理的

母女同住可以同一間房

父女就不可以

咁唔會迫遷
放心啦 ...
ZzzLAZYzzZ 發表於 2010-11-14 15:58

房署一早批左

點解又實行寬敞戶調遷細屋?

親人(eg,父/母)病逝,一定要遷細屋?

親人離世已經傷心,仲要人調細屋?

之前一早批左單位的,我交得起租咪得囉,過額咪最多倍半/雙倍

點解要人遷出?又不是綜援戶

慘慘慘,我弟弟收到此調遷信

房署一早批左

點解又實行寬敞戶調遷細屋?

親人(eg,父/母)病逝,一定要遷細屋?

親人離世已經傷心...
敏carman 發表於 27/11/2010 22:48

要調遷係因為你單位內居住ge人數同政府當初批ge唔一樣啊

政府當初批左你尼個單位係兩個人住的, 咁如果住到後來只得番一個, 其實搬都係應該

如果一早批左兩個人住該單位, 如果之後人口無改動, 就梗係無問題啦

我都好理解親人離開自己,仲要被迫遷, 一定係個雙重打擊

不過制度係咁....間屋始終唔係自己物業, 自己只係租客, 唔可以想幾大就幾大

同時, 都要為其他輪候緊ge人諗下

唔關交幾多倍租ge問題, 亦唔關綜唔綜援ge問題

如果諗到可能有其他好有需要ge人等緊你間屋, 例如單親家庭、老人家、嚴重長期病患
你搬走之後, 對佢地幫助會好大
畢竟助人為快樂之本, 咁諗會令你弟弟搬得冇咁難受

唔好再唔開心啦
分享 分享 讚好人數:12查看名單

要調遷係因為你單位內居住ge人數同政府當初批ge唔一樣啊

政府當初批左你尼個單位係兩個人住的, 咁如果住...
ZzzLAZYzzZ 發表於 2010-11-27 23:49

制度呢家野,可以變的

最衰就係弟弟冇咩理由申訴

其實我地(我同弟弟)都係由細到大的家庭問題造成今天咁

我地都係單親家庭,雖然媽咪去左,單親家庭都係一個理由掛?

如果係我的case,我而家養了5隻龜(成人手掌咁大隻),3個大缸,

如果叫我調遷1人單位,咁我一定不能夠擺放3個大缸,

咁我咪要遺棄我的龜?

而且,我出世至今已居住在葵芳,調遷其他邨不習慣社區配套

另外我以教琴為生活,1人單位不足以我擺放鋼琴

唔通我的case 是寬敞戶?

三百幾尺單位,鋼琴是我的生活一部份,3個大缸是我的愛寵,

呢d不是合情合理的理據嗎?

分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 1# MaggieWong

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖