香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 社會保障&關愛基金 » [點解政府要歧視單身人士] 公屋排30年,又取消 N 無津貼
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  rainbow`
港英年代边有咁多大白象工程,为左香港大陸化,我們偉大嘅特首,一國行先,香港冇绽企,...
您旺旺 發表於 2017-06-01 14:10:55 原文

哀哉
分享 分享 讚好人數:0查看名單

物以罕為貴, 香港本身地少人多, 招呼埋其他外來平民黎香港定居, 資源或福利夠唔夠分配...應該盲嘅都感受到
先唔好講大家既祖先係邊位先, 但作為香港土生土長的人辛苦貢獻社會, 既冇優先權去享用香港房屋資源, 反而要讓出黎比外來遷移到香港既人仕享用或分薄, 單單呢一樣已令好多真正既香港人感覺不是味兒!
生活係一個地方就係求安居樂業, 本土文化同資源受衝擊受破壞, 大家感想又如何呢? 究竟誰想討厭誰?? 其實都好值得大家思考...
分享 分享 讚好人數:3查看名單

刷大陸鞋!
其實應該CUT左每日批大陸人香港!  香港根本唔好住, 大陸既人唔好再黎啦!  
地就得一塊, 人就日日黎...唔死都幾難啦!

不知道为什么,我反而觉得香港现在越来越不受大陆人钟意了。至少我的大陆朋友95%UP都不喜欢来香港,几乎找...
CC520 發表於 2017-06-01 00:04:16 原文

無錯, 真係唔明點解你地要落黎香港! 唔係你地好似倒屎咁倒落黎話要喺度住, 香港都唔駛攪到咁.
工又俾人搶, 福利又俾人搶, 屋又俾人搶, 其實黎旅遊咪好囉!
幾時都係你睇人好, 人睇你好架啦!
不如勸下佢地, 唔駛申請黎香港啦! 喺大陸起碼有大屋住!  香港住劏房咋!

無錯, 真係唔明點解你地要落黎香港! 唔係你地好似倒屎咁倒落黎話要喺度住, 香港都唔駛攪到咁.
工又俾人搶,...
crush_1980me 發表於 2017-06-08 14:53:53 原文

注意你的用词,倒屎落黎。。。你的意思香港是个屎坑,你把香港人当做乌蝇还是粪虫。这样的东西恶心你自己去好了,别拿出来乱喷。满嘴喷粪,都不知道饭从哪里吃进去的。

工又俾人搶,...
crush_1980me 發表於 2017-06-08 14:53:53 原文

楼主敢拍着胸脯说自己家祖宗十八代没有人是被这样倒。。到。。香港来过的,是香港土生土长的粪虫

回應 #36 CC520
唔好意思, 香港人打返繁體.  我唔知我祖宗十八代係咪上面倒落黎, 定係碌落黎.
至少我知我上四, 五代都係喺香港耕種為生, 自力更生.  唔貪心. 唔係自己既野唔好貪.  唔好搶.
我唔歧視, 只係希望上面既人明白, 香港好, 香港人好, 都係靠自己付出努力, 勞力先得到而家有既野.
唔係你地睇我地咁, 噤風光好似唔駛做就有.  跟住就有理無理都申請落黎, 大住肚又碌落黎.  黎到先發覺唔係你想像中咁好, 到頭來辛苦又係自己.

回應  CC520
唔好意思, 香港人打返繁體.  我唔知我祖宗十八代係咪上面倒落黎, 定係碌落黎.
至少我知我上四...
crush_1980me 發表於 2017-06-09 11:38:03 原文

你喜欢就用你的繁体,我喜欢就用我的简体。看不明白会错意思,只能各自怪各自。我刚移民来香港的时候,香港确实风光无限好,现在如果还有人说香港看起来风光的估计也就是沉迷在香港对外的宣传片了。这么讨厌大陆人,麻烦别再上大陆去做各种宣传,浪费纳税人的钱!还苦了本地老百姓!还有要有骨气,自力更生,别吃大陆运来的食物,别喝大陆输进来的淡水。有本事和人家台湾 新加坡一样。所有评判大陆的人自己去想想离开大陆,香港还是香港吗。该醒醒了。一直都觉得这些人奇怪,一边说大陆如何如何,但是一点都离不开大陆。这是什么样的情景,要喝奶了,是母亲,喝饱了就是垃圾。感觉畜生都不会有这样的想法。

希望群里土生土长的港大大们呼吁身边的俊男靓女,不要去大陆找老公老婆,这样大陆也没理由放那么多人来香港了,剩下的都是一切投资移民的。现在起步1000W才能有一个名额,这样的富豪来香港应该不会分薄香港低层老百姓的福利了。继承遗产的估计更没关系了。那么排斥别人的时候,先要去想想自己有没有骨气。一律规定港女只能嫁港男,娶不到老婆的港男活该。

还有要帮大家普及一下,要申请来香港的大陆人必须要有内应的,别怪人家一天150的批,不是你们一天几千几万的上去勾引人家。大陆人有P个理由申请下来,你们以为那么方便。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖